Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Sipilän surkuhupaisa show ei tuki ay-liikkeen suuta, eikä pidäkään: Näin toimii avoimen yhteiskunnan vapaa kenttä, kun valtaa käyttävä eliitti öykkäröi

Pääkirjoitukset

Demokraatti null

SDP:n pää-äänenkannattaja

Kiista irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä ei ole yhtään lähempänä ratkaisua, vaikka eduskunnassa äänestettiin keskiviikkona hallituksen luottamuksesta.

Demokraatti

Demokraatti

Yrittäjätaustainen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) verhosi luottamusäänestyksen todellisen pihvin, irtisanomisen helpottamisen, osaksi kannanmuodostusta hallituksen yleisestä työllisyyspolitiikasta. Näin siksi, ettei valmista lakiesitystä irtisanomisesta ole olemassa, eikä olemattomasta voi äänestää.

Niinpä kansanedustajat joutuivat ottamaan kantaa siihen, luottavatko he hallituksen yleisiin toimiin, joilla se pyrkii parantamaan työllisyyttä mutta joista ei ole tarkemmin tietoa. Tiedonannolla oli mittaa hädin tuskin sivu, 308 sanaa. Totta kai hallitus sai itseltään luottamuksen. Hallituksen voimat ovat vähissä, kun sen tarvitsee tällaista itsestäänselvyyttä esittää. Rivejä ammuttiin suoriksi tavalla, joka lähinnä halventaa eduskunnan arvovaltaa.

Ehkä esitystä jossakin vaiheessa arvioidaan perustuslakivaliokunnassa. Ellei järki aiemmin voita, viimeistään siinä vaiheessa näyttelyt ovat näytelty ja on analyysin aika.

Manööveriä kuvailtiin jo ennalta teatteriksi, ja hyvällä syyllä. Kuten oikeustieteen professori, valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautiainen jo viikonloppuna totesi (Helsingin Sanomat), Sipilän tiedonannolla ei ole oikeudellista merkitystä: “Käteen jää puhdasta teatteria ja poliittista sapelien kalistelua, mutta saahan sitä näytellä”. Tyylipisteet vain jäävät vähiin.

Sipilä voi hurskaasti toivoa, ettei eduskuntaa vastaan lakkoilla. Kukaan ei tosin ole lakkoillut eduskuntaa vastaan eikä tällä tietoa
lakkoilekaan. Sipilän demokratia-ajatus on muutenkin hyvin erikoinen, aivan kuin työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun sivuuttaminen olisi pelkkä ilmoitusasia. Sitä paitsi uudistuksen hyötyjä on arvioitu kriittisesti tai ne on tuomittu jopa vahingollisiksi.

Ammattiyhdistysliike aikoo tietenkin jatkaa sen käytössä olevia vaikutuskeinoja hallituksen esityksen hylkäämiseksi. Näin toimii avoimen yhteiskunnan vapaa kenttä, kun valtaa käyttävä eliitti öykkäröi.

Lisää aiheesta

Irtisanomislain valmistelu jatkuu, se on hallituksen oikeus. Ehkä esitystä jossakin vaiheessa arvioidaan perustuslakivaliokunnassa. Ellei järki aiemmin voita, viimeistään siinä vaiheessa näyttelyt ovat näytelty ja on analyysin aika. Silloin päärooleissa eivät ole enää Sipilän hurskaat toiveet vaan Suomen perustuslaki ja Kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimus. Sen on ratifioinut myös Suomi.

Umpisolmu näyttää tiukalta, mutta asia ratkeaa tavalla tai toisella. Kulisseissa tapahtuu muutakin mitä julkisuudessa näkyy. Selvää on, ettei ay-liike peräydy irtisanomisuudistuksen vastustamisesta. Yhtä selvää on, että hallitus jatkaa linjallaan. Kaikki eivät tule saamaan haluamaansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE