Kultur

Sommarboken 2022 del 4 – Annika Tetrault läser gärna essäistik

Foto: Topi Lappalainen
Annika Tetrault valde att presentera ur sin sommarläsning Vardagar av Ulf Lundell och Between Two Kingdoms av Suleika Jaouad.

ABL fortsätter serien där de intervjuade får berätta om sin sommarläsning. Del 1 handlade om innovationsekonomi och fantasy, i del 2 presenterades en bok som kombinerade biografi och ekonomisk historia, medan del 3 handlade om deckare och fredsrörelsens historia. Del 4 sätter fokus på det självbiografiska essäistiska skrivandet, särskilt dagboksgenren och cancerskildringen.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Annika Tetrault är vice ordförande i Vasa svenska socialdemokrater och sitter i FSD:s fullmäktige. På samma sätt som Johan Kvarnström och Folke Sundman valde också Tetrault två böcker för intervjun. Hon fastnade för Vardagar av Ulf Lundell och Between Two Kingdoms av Suleika Jaouad.

– Valet var nästintill ångestframkallande, att vad ska man välja? Men sedan tänkte jag att jag tar de två senaste som jag har just läst.

Om en svensk musikers dagbok

– Ulf Lundell har jag väl aldrig följt som artist, men Jack läste jag på åttiotalet och var säkert alldeles för ung för att förstå. Jag blev intresserad av hans dagböcker, av vilka har sexan och sjuan just kommit ut. Men jag är en sådan som inte vill börja från sjuan, utan jag vill börja från början, fast man kan säkert läsa delarna i serien som fristående böcker. Den här hittade jag på Akademiska Bokhandeln senast jag var i Helsingfors.

Den första delen av Vardagar är Lundells dagbok från 2017.

– Den är egentligen en blandning av dagbok och korta essästycken, vissa stycken i den är närmast poetiska. Fragmentariska stycken som påminner om Märta Tikkanens prosalyriska stil. Essäer är just sådan litteratur som jag gillar.

Han äter sin frukost och han för sin bil till bilverkstad, men han gör det intressant”

Tetrault nämner Merete Mazzarella och Karl Ove Knausgård som favoriter.

– Det som jag gillar med Ulf Lundell, jag vill inte jämföra med Knausgård för att de är ändå ganska olika, men Lundell kan också skildra vardagshändelser på ett sätt att man inte kan sluta läsa. Han äter sin frukost och han för sin bil till bilverkstad, men han gör det intressant. Det är hans dagbok från 2017, så han blandar in samhällskommentarer på Donald Trump och metoo-rörelsen, vars höjdpunkt nåddes i Sverige då. Filosofi finns där också, i och med att han försöker traggla sig igenom Heidegger och sådana böcker och medger att han inte förstår vad han läser. På ett ödmjukt sätt skriver han att han försöker förstå, beskriver Tetrault hur boken kombinerar högt och lågt på ett varierande sätt.

– Åldrandet är också ett viktigt tema. Lundell är 67 år gammal i den första delen av Vardagar. Han ser tillbaka på sitt liv och sin karriär. I samband med att hans första fru dör reflekterar han mycket över äktenskapet och varför det gick som det gick.

Tetrault ser fram emot att läsa resten av serien och vill beställa de övriga sex delarna.

Om en amerikansk kolumnists cancerhistoria

Sedan tar hon fram Between Two Kingdoms – What Almost Dying Taught Me About Living.

– Den här är en så kallad cancerbok, en på sitt sätt populär genre. Det är många som har genomgått en cancersjukdom och som skriver om den efteråt. Här är det en ung kvinna, Suleika Jaouad, som i 23-årsåldern fick svårbehandlad leukemi. Hon undergick behandling i fyra års tid och fick benmärgstransplantation av sin bror och överlevde. När hon var som sjukast började hon skriva en kolumn för The New York Times ”Life, Interrupted” och hon har också gjort ett TED Talk.

Tetrault arbetar inom sjukvården och läser därför böcker om sjuka och döende människor, både av sådana som har skrivit om sin egen sjukdom och av närstående till sådana som har dött. Den egna fortbildningen inom palliativ vård har speciellt inspirerat henne att läsa böcker som Between Two Kingdoms.

– Jaouad är en professionell skribent och boken är välskriven på det sättet. När hon tillfrisknade hamnade hon i en depression och visste inte hur hon skulle återgå till ett ”normalt” liv. Hon gjorde en road trip på tre månader runt om USA och hälsade på människor som hade tagit kontakt med henne på grund av hennes kolumn. Hon stannade några dagar hos dem vars brev hade berört henne mest. I samtal med dem kommer hon så småningom fram till en sorts livsvisdom och en ny mening med livet.

– Boken hade jag inte hört talas om förr men på samma resa till Helsingfors på väg till kassan såg jag den här, berättar Tetrault om hur både Vardagar och Between Two Kingdoms blev köpta under samma besök till Akademiska Bokhandeln.

Hon var tvungen att bli vuxen snabbt på grund av sin sjukdomserfarenhet”

Trots att författarna är i olika åldrar och hör till olika generationer är livsvisdom något som förenar Lundells och Jaouads böcker.

– Hon var tvungen att bli vuxen snabbt på grund av sin sjukdomserfarenhet, kommenterar Tetrault Jaouads belägenhet.

Att få inspiration till hur man kan tänka om sitt liv är något som är utmärkande för Tetraults sommarläsning.

– På senare år köper jag inte så många böcker utan jag lånar från biblioteket, säger hon om sina läsvanor och förklarar varför hon ville ha fotograferingen för intervjun utanför Vasa stadsbibliotek.

Självbiografiska böcker, faktaböcker och essäistik läser Tetrault speciellt gärna och säger att kanske trettio procent av vad hon läser är fiktion.

– Jag har just börjat läsa science fiction-klassikern Dune av Frank Herbert, en bok som båda av mina barn har rekommenderat. Jag läser inte så mycket science fiction men filmen var bra, säger hon om filmatiseringen Dune från 2021.

Utöver de två favoriterna Mazzarella och Knausgård är även amerikanska Siri Hustvedt en viktig författare för Tetrault.

– Hon skriver också essäistik och om saker som neuropsykologi, filosofi, etik, allt sådant som intresserar mig. Jag kan rekommendera hennes sommarprat från Sveriges Radio P1 från 2020. Hustvedt har norskt påbrå och talar flytande norska, så förutom för att vara ett intressant sommarprat så är det bra att lyssna om man vill träna sin norska, avslutar Tetrault.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE