Nyheter

Statistikcentralen: Nedgången på fruktsamheten kan plana ut

Pixabay
Fruktsamhet och befolkningsökning en stor fråga både i Finland och utlandet.

Enligt statistikcentralen föddes det under perioden januari-juni snäppet fler barn än under motsvarande period 2023.

Benjamin Warner

Arbetarbladet

Under januari-juni föddes det enligt statistikcentralen 21 719 barn i Finland, vilket är 465 fler än för ett år sedan. Den summerade fruktsamheten (medeltalet på antalet barn som varje kvinna föder under sin livstid i en befolkning) har också stigit jämfört med i fjol.

– År 2010 sjönk fruktsamheten nio år i rad. Under 2020 och 2021 skedde en återhämtning i fruktsamheten, men den fortsatte inte i mer än två år. Nu har nedgången stannat av igen. Det är dock för tidigt att säga om fruktsamheten kommer att börja stiga igen, konstaterar specialsakkunnig Joonas Toivola vid Statistikcentralen.

Därtill så har den snabba befolkningsökningen också berott på att antalet dödsfall minskade under de senaste åren.

– Antalet dödsfall fortsätter att sjunka. Vid samma tidpunkt i fjol var dödsfallen något färre än 2022 och minskningen har fortsatt under 2024, säger specialsakkunnig Joni Rantakari.

Befolkningstillväxten främst på grund av fortsatt hög invandring

Trots den låga fruktsamheten har Finlands befolkning ändå vuxit främst på grund av invandring. Under januari-juni flyttade 27 247 personer till Finland från utlandet, jämfört med 6 051 utvandrare. Av invandrarna var 2 881 finska medborgare och de flesta invandrare kom från länder utanför EU.

Enligt Rantakari beror den minskade nettoinvandringen på färre ryska och finska invandrare jämfört med 2023. Mängden ryska invandrare har nästan halverats (28%). Däremot har invandringen ökat markant för t.ex. medborgare i Nepal och invandringen av ukrainare var fortsättningsvis på en hög nivå.

– Den största andelen av invandringen i början av året (29%) kom från ukrainska medborgare. Näst mest invandrade finska medborgare (11%) och tredje mest filippinska medborgare (7%), sammanfattar Toivola.

Också en internationell fråga

Många har oroat sig över en förminskning i fruktsamheten, speciellt i rikare länder. Enligt världsbankens data, har världsmedeltalet på fruktsamheten minskat från 4.3 till 2.3 under de senaste 50 åren. Däremot så har barnadödligheten halverats sedan 2000-talets början. Samma data placerar dock också Finland i de 30 länder som 2022 hade den lägsta summerade fruktsamhetsnivån (1,3).

Japans premiärminister Fumio Kishida har planer på att investera 3,6 biljoner yen (ca. 21,7 miljarder euro) per år i program som ska stöda barnfamiljer och öka på fertilitetsnivån. Han påstod i mars 2023 att detta är Japans “sista chans” att stoppa nedgången och dess negative effekter på landets ekonomi. Också i Japan är invandringen samtidigt en kontroversiell fråga och att få japanskt medborgarskap är omöjligt utan att man är släkt med någon i landet. Dessutom så är dubbelmedborgarskap inte tillåtet. Trots detta har antalet utländska medborgare ökat med ungefär 11% i landet under 2023 och det blir allt vanligare med arbetskraftsinvandring. Invandringen är helt tydligt inte den enda lösningen som krävs för att motverka befolkningsminskningen, men kan helt tydligt ha en effekt, precis som i Finland.

I USA har bland annat miljardören Elon Musk uttryckt sin oro över fruktsamheten i västvärlden. “Befolkningskollaps på grund av låg fruktsamhet är betydligt mer riskabelt för civilisationen än den global uppvärmningen”.

Musk har visat intresse för att göra lagliga invandringsprocesser till USA mera effektiva och minska på “den okontrollerade floden av olagliga invandrare som överväldigar amerikanska städer”.

Finland och andra måste antingen anpassa sig till lägre befolkningstillväxt, eller ökad invandring. Bägge alternativen har dock politiska konsekvenser som väldigt få är villiga att handskas med i längden.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE