Politiikka
4.5.2017 08:43 ・ Päivitetty: 4.5.2017 08:43
STTK pettyi yt-lain uudistuksen jämähtämiseen – “Nykyinen laki ei toimi”
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK pitää valitettavana, ettei yhteistoimintalain uudistaminen edennyt hallituksen kevään puoliväliriihessä.
Järjestö toteaa tiedoitteessaan, että nykyinen yt-laki ei käytännössä toimi, eikä toimimaton yhteistoiminta edesauta myöskään paikallisen sopimisen onnistumista käytännössä.
Nykyinen yt-laki painottaa muotoseikkoja ja määräaikoja, eikä se kannusta tai velvoita riittävästi aitoon yhteistoimintaan vaan on muotoutunut pelkäksi irtisanomislaiksi.
Lain alkuperäiset tavoitteet työnantajan ja työntekijän vuorovaikutuksen edistämiseksi, työntekijöiden osallistamiseksi ja työntekijöiden tiedonsaannin parantamiseksi eivät STTK:n mukaan toteudu.
Nykyinen yt-laki on muotoutunut pelkäksi irtisanomislaiksi.
Järjestö lisää, että työhyvinvointiin eikä osaamisen kehittämiseen ole riittäviä velvoitteita, ja ne olisi luontevaa yhdistää uuteen työpaikan toiminnan kehittämislakiin.
– Ongelmat työpaikoilla tiedonsaannissa, vuorovaikutuksessa ja johtamisessa ovat samoja niin yhteistoiminnan kuin paikallisen sopimisen osalta. Jos yhteistoiminta ei työpaikalla suju, ei paikalliseen sopimiseenkaan ole käytännössä edellytyksiä, STTK:n johtaja Katarina Murto painottaa.
Lisää aiheesta
Murto jatkaa, että paikallista sopimista tulee edistää työ- ja virkaehtosopimusten kautta, mutta paikallisen sopimisen eteneminen käytännössä vaatisi yhteistoimintalain uudistamisen.
STTK korostaa tiedotteessaan myös toimivan yhteistoiminnan merkitystä tuottavuuskasvun kannalta sekä työhyvinvoinnin sekä osaamisen merkityksen korostumista työelämässä.
– Me tarvitsemme lisää positiivista draivia suomalaiseen työelämään ja työmarkkinoille. Yhteistoiminnan, työhyvinvoinnin ja osaamisen kehittämisestä hyötyisivät kaikki, Murto toteaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.