Huvudnyheter

Stubb lovade göra allt han kan som president

Topi Lappalainen
Stämningen bland ledande samlingspartister och kandidatens närmaste var förväntansfull strax innan förhandsrösternas resultat meddelades på Alexander Stubbs valvaka i Lilla Finlandia.

Som avslutning på valkvällen den 11 februari mötte Finlands tillträdande president Alexander Stubb de egna anhängarnas jubel i Lilla Finlandia i Tölö i Helsingfors. Finlandiahuset renoveras för tillfället och det stiligt designade utrymmet där Stubb firade fungerar som en tillfällig ersättning. ABL var på plats för att höra hans tacktal. Stubb kom inte direkt till den egna valvakan för att möta samlingspartisterna, utan först hade han besökt Pekka Haavistos valvaka som hölls i närheten, också i Tölö.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Den första saken som jag vill göra är tacka varenda en av väljarna i Finland för att den finländska demokratin vann idag, inledde Stubb sitt tacktal inför de egna anhängarna där bland annat många tunga profiler från Samlingspartiet fanns bland publiken med Petteri Orpo i spetsen. Även Stubbs familjemedlemmar, anhängare från andra partier och kändisar och kampanjmedarbetare fanns närvarande.

– För det andra vill jag tacka Pekka Haavisto och hans team för den här andra omgången. Det är helt otroligt att i ett land av Finlands storlek i denna säkerhetspolitiska situation kan vi ha ett så ärligt och rejält val. Demokrati är en sådan sak att någon måste vinna och någon måste förlora. Jag säger fortfarande det som jag sade innan vi visste av resultatet, oavsett hur det gick, skulle det ha gått bra för Finland.

– Jag skulle också vilja tacka varenda en av er för att ni har varit med i den här kampanjen, alla som har stött kampanjen på valstugor eller genom att dela ut flygblad eller genom att finansiera kampanjen, utan er skulle det inte ha varit möjligt, riktade Stubb sina ord till anhängarna innan han tackade Orpo genom att skämta om frånvaron på den första omgångens valfest då statsministern råkade vara magsjuk. Nu menade han att Orpo inte var spänd inför den andra omgången.

– Jag vill förstås tacka hela kärntruppen och alla de som de senaste sex månaderna har orkat köra den här kampanjen 24/7. Helt alla kan jag inte tacka individuellt men ett stort tack till kampanjchef Kristiina Kokko. Med de orden tackade Stubb Samlingspartiets partisekreterare som hade varit kampanjchef för den vinnande presidentkampanjen.

Alexander Stubb och Suzanne Innes-Stubb på valvakan efter att resultatet blev klart. (Foto: Topi Lappalainen)

Sedan tackade Stubb sina familjemedlemmar som på ett tydligt sätt lyfte fram hans flerspråkiga vardag. Fadern, bonusmamman och barnen tackade han på svenska, brodern på finska och hustrun Suzanne Innes-Stubb på engelska. När han tackade brodern drog han igen ett godhjärtat skämt och beskrev honom som den mer sansade, lugnare, smartare och snyggare av de två bröderna Stubb.

Hustrun tackade han speciellt för allt hon får och har fått offra för att stöda honom. Han nämnde inte vad det kan innebära för den brittiskfödda hustrun att bli presidentfru i Finland men hittills har hon som toppjurist kunnat göra karriär fullt ut och har avancerat till chef för global regelefterlevnad vid Kone. Också de ord Stubb riktade till hustrun innehöll humor, en hänvisning till hennes brittiska humor när han nämnde att hon hade sagt att livet med honom kommer att bli “ganska spännande” när de började dejta.

Sitt tacktal på Samlingspartiets fest avslutade Stubb med tre punkter som har varit hans varumärke i det politiska livet.

– Mitt första löfte är att jag under de kommande sex åren kommer göra allt jag kan, varje dag.

– Mitt andra löfte är att jag kommer sätta Finlands intressen först och alltid.

– Mitt tredje löfte är att jag kommer göra allt för den här republiken, vårt älskade land, för att vara en enande kraft. Att i dessa tider av oroligheter se till att bevara freden i det här landet. Varför? För att jag älskar det här landet.

Till sist önskade han en riktigt god kväll och uppmanade anhängarna att festa för att sedan börjar arbetet och det gäller att få till stånd sex trevliga år.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE