Nyheter

Wille Valve: “Presidenten har en närmast kekkonensk roll gentemot Ålands lagting”

Topi Lappalainen
Wille Valve leder Moderat Samling för Åland sedan 2021.

Till Alexander Stubbs valvaka hade kommit en åländsk delegation från Samlingspartiets systerparti Moderat Samling för Åland ledd av partiordförande Wille Valve. Efter att Yles prognos visade att Stubbs seger är mer eller mindre klar, gav Valve sina kommentarer till ABL gällande valets åländska dimension.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Åland är trots allt Pekka Haavistos starkaste fäste och där fick han 58,6 procent av rösterna mot 41,4 procent för Stubb.

Valve berättade om Stubbs kampanj på Åland som hans parti ansvarade för i och med att Samlingspartiet inte har någon organisation där. Det gäller också de övriga rikstäckande partierna.

– Stubb besökte Åland för några månader sedan, mötte ålänningar, svarade på ålänningarnas frågor. Jag tycker att det var väldigt bra gjort av honom, sade Valve.

– Vi har gett tips till Stubbs kampanj gällande vad som lönar sig att göra, berättade Valve och nämnde också Moderaternas roll när det gällde att sköta praktiska arrangemang för Stubbs åländska kampanj.

I och med att det åländska resultatet skiljer sig från resten av landet, analyserade Valve vad som var det viktigaste för Ålands del.

– De åländska väljarna är mest intresserade av fred, demilitarisering och av att utveckla självstyret.

Sedan påpekade Valve att presidentens roll är helt unik när det gäller just Åland, större än när det gäller det övriga Finland.

– Det är presidenten som godkänner eller förkastar åländska lagar. Presidenten har en närmast kekkonensk roll gentemot Ålands lagting. Därför är det väldigt viktigt för oss att ha en god relation med republikens nästa president och att den personen också visar en vilja att utveckla rutinerna och besöka Åland, samt öppna lagtinget.

– Republiken har två parlament och det har vi ändå uppfattat från Stubb att han förstår. Svenskspråkigheten är en fördel. Personligen uppskattar jag Stubbs fredliga budskap när han kröntes som vinnare. Han betonade vikten av fred och att vi aldrig någonsin skulle hamna i krig. Jag tror att Stubb har uppfattat beställningen från folket väldigt tydligt, avslutade Valve.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE