Nyheter

Studerande i Åbo ockuperar Aurum i demonstration mot regeringens sparåtgärder

Conny Westerlund
Niklas Vaulanen och Matti Oskari Saarinen studerar vid Åbo Akademi.

På onsdag den 20 september ockuperade ett tiotal studerande byggnaden Aurum i Åbo, bland annat i protest mot regeringens planerade nedskärningar. Aurum är är universitetsbyggnad som delas mellan Åbo Akademi och Åbo universitet, och de demonstrerande studerandena kommer från båda universiteten.

ABL

 

 

De huvudsakliga sparåtgärderna som de studerandena demonstrerar emot är den planerade sänkningen av bostadsstödet och studiestödet. Vi skulle också vara emot att man inför terminsavgifter, berättar Niklas Vaulanen och Matti Oskari Saarinen som båda studerar vid Åbo Akademi.

Enligt regeringens nuvarande förslag skulle bostadsstödet sjunka med ungefär 100 euro per månad för de flesta som lyfter stödet. I budgeten föreslås det också att inkomstgränsen på 300 euro ska slopas, man får därmed tjäna mindre innan bostadsbidraget påverkas. Regeringen har också föreslagit att studiestödet inte ska indexjusteras under valperioden, vilket i praktiken betyder att stödet sjunker.

‒ Jag har uppskattat att mina årliga stöd skulle minska med ungefär samma summa en höginkomsttagare betalar mindre i skatt, säger Vaulanen (En person som förtjänar mer än 14 000 euro i månaden skulle betala cirka 2100 euro mindre i skatt per enligt nuvarande budgetförslag).

Saarinen skulle inte drabbas lika hårt då han bor kollektivt, men eftersom han jobbar deltid skulle även han drabbas snabbt av budgetförslaget.

‒ Jag förstår inte riktigt varför vill ta bort inkomstgränsen samtidigt som man sagt att man vill att studerande ska jobba mer vid sidan av studierna, säger Saarinen.

Vänner emellan

Demonstrationen är inte arrangerad eller styrd av någon förening eller organisation, även om flera deltagare är aktiva inom föreningar eller partier, förklarar Vaulanen.

‒ Jag pratade med en av mina vänner på onsdag och vi kom fram till att vi borde göra likadant som i Helsingfors, så vi bestämde oss för att göra samma sak i Aurum klockan 15.00 på onsdagen, fortsätter han.

‒ Aurum är båda universitetens nyaste byggnad och den är som sagt delad mellan Åbo Akademi och Åbo universitet, så det kanske har en viss symbolik, tillägger Saarinen.

Demonstrationen lockade till sig omkring 40 studerande på onsdag, omkring 15 övernattade i Aurum. Både Vaulanen och Saarinen upplever antalet personer ökat, och i den chattgrupp de har är det 65 medlemmar. Både Åbo Akademis rektor Mikael Lindfelt och Åbo universitets rektor Jukka Kola har meddelat sitt stöd för demonstrationen, och meddelat att den får fortsätta så länge de inte stör den övriga verksamheten i byggnaden.

Lindfelt påpekar att det inte är rimligt av regeringen att kräva en snabbare studietakt samtidigt som man skär i bostadsstödet och fryser studiestödsindexet.

Vill ha universiteten bakom sig

Åbo universitets studentkår publicerade på torsdag 21 september ett pressmeddelande där studentkåren meddelade att man motsätter sig regeringens planer på att sänka bostadsstödet samt att slopa inkomstgränsen för stödet.

Åbo Akademis Studentkår meddelade på fredag att man fördömer regeringens planerade nedskärningar och att man stöder den pågående demonstrationen.

‒ Huvudmålet skulle vara att universiteten ställer sig bakom oss, säger Vaulanen.

Demonstrationen har i överlag fått positiv respons. I Aurum har flera personer kommit fram och gett positiv feedback, berättar Vaulanen.

‒ På sociala medier har responsen varit överväldigande positiv, jag har själv fått ett överflöd av positiva kommentarer, fortsätter han.

‒ Största delen av de negativa kommentarer har kommit från anonyma avsändare, säger Saarinen.

Conny Westerlund

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE