Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Suhteet eivät ehkä olekaan niin jääkylmät” – Niinistö arvioi suurvaltoja ja piti suunsa supussa omista aikeistaan

Sauli Niinistö tapasi Frank-Walter Steinmeierin Berliinissä.

Venäjän ja Yhdysvaltojen suurvaltasuhteet eivät ehkä olekaan niin jääkylmät kuin on luultu, presidentti Sauli Niinistö pohti vieraillessaan Berliinissä. Niinistö kuvailee kuluneita paria päivää mielenkiintoisiksi suurvaltasuhteiden kannalta.

EU:n ja Venäjän suhteissa presidentti ei näe lähitulevaisuudessa suuria muutoksia. Niinistön mukaan taustalla vaikuttaa edelleen se, että Minskin sopimuksen tavoitteita ei ole saavutettu.

– Se on se tekijä, joka hyvin selvästi vaikuttaa tuohon suhteeseen.

Hän keskusteli muun muassa Venäjä-suhteista tavatessaan torstaina Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin. Niinistö kertoo todenneensa, että tietynlainen liennytyksen ketju olisi hyvä saada liikkumaan.

Pakotteista ei hänen mukaansa keskusteltu, mutta Itämeren lentoturvallisuus tuli esiin.

– Yhteinen ajattelu löytyy Suomen Itämeren lentoturvallisuusasiasta, joka on tietysti pienimuotoinen asia, mutta kun Steinmeier on tehnyt aloitteita tuolla aseriisunnan osalla, niin tavallaan toivoisi sellaista jatkumoa, jolla saataisiin tähän tässä vaiheessa vielä vaatimattomaan mutta kuitenkin käynnissä olevaan keskusteluun Naton ja Venäjän välillä enemmän sisältöä, Niinistö pohti.

Presidenttien keskusteluissa nousi esiin myös EU:n tulevaisuus. Niinistö arvioi, että pahin uhka Euroopan unionissa on nyt vältetty, kun Ranskan vaalit ovat ohi ja Emmanuel Macron vei voiton.

Lisää aiheesta

– Se on aiheuttanut täälläkin, kuten muuallakin, hivenen helpotusta. Mutta se, että tilanne olisi jotenkin ratkaistu Euroopan unionin myönteiseksi tulevaisuudeksi, että se polku olisi nyt avoinna, se on kyllä vähän hakusessa.

Pahin uhka Euroopan unionissa on nyt vältetty.

Niinistö harmitteli medialle sitä, kuinka paljon voimavaroja brexit vie hallinnosta.

– Valitettavasti se on sitten pois siitä työstä, mitä tehdään Euroopan unionin kehittämiseksi.

Hän kuitenkin jatkoi, että yleinen pohjavire Euroopassa tuntuu olevan se, että nykyisestä tilanteesta mennään eteenpäin kohti parempaa.

Helmikuussa liittopresidentiksi noussut Steinmeier on toiminut aiemmin Saksan ulkoministerinä. Niinistö arvioi, että Steinmeier ei aio jäädä etäälle kansainvälisestä keskustelusta jatkossakaan.

Esimerkiksi Niinistö nostaa Lähi-idän kysymyksen, jota presidentit sivusivat keskusteluissaan.

– Täytynee tehdä siitä johtopäätös, että hän ei aio pitää itseään ulkopuolella isomman luokan kansainvälisistä kysymyksistä, ja minä ainakin kannustin häntä siihen.

Omasta tulevaisuudestaan Niinistö pysyi vaitonaisena Berliinissä. Aiemmin on arvioitu, että presidentti kertoisi jatkoaikeistaan loppukeväästä. Lämpimän keväisessä Berliinissä Niinistö vastasi median kyselyyn vain toteamalla, että loppukevät Helsingissä on eri asia.

Tiiviillä vierailullaan Niinistö tapasi Steinmeierin lisäksi Saksan liittopäivien puhemiehen Norbert Lammertin, minkä jälkeen hän lounasti entisen liittopresidentin Joachim Gauckin kanssa.

STT–HETA HASSINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE