Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomi ei kerro vielä kantaansa Nord Stream 2 -neuvottelumandaatista

Maailman suurin putkenlaskualus Solitaire saapui Suomeen lokakuussa 2010. Alus seilasi Suomen aluevesille Venäjän suunnalta, missä se aloitti maakaasuputki Nord Streamin laskutyöt.

EU-komission pyyntö päästä neuvottelemaan Nord Stream 2 -kaasuputkesta jäsenmaiden puolesta herättää EU-maissa ristiriitaisia tuntoja. Komissio esitteli mandaattiluonnoksensa maanantaina EU:n energiaministereille Luxemburgissa.

Työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Riku Huttunen arvioi, että komission pitää vielä matkan varrella täsmentää ehdotustaan. Vielä on hänen mukaansa erittäin vaikea arvioida, hyväksyvätkö jäsenmaat komission pyynnön.

Komissio on pyytänyt jäsenmailta mandaattia neuvotella suunnitteilla olevan Nord Stream 2 -putken käyttöön liittyvistä kysymyksistä Venäjän kanssa. Komissio on perustellut neuvottelumandaattiaan sillä, että se haluaa varmistaa EU:n energialainsäädännön ulottuvan myös meren pohjassa kulkevaan putkiosuuteen. Putkipari kulkisi osittain Venäjän alueella, minkä takia EU-lainsäädäntö ei kaikilta osin päde siihen.

Suomi ei ole Huttusen mukaan profiloitunut kysymyksessä mihinkään suuntaan.

– Ehdotus on haastava, ja sitä pitää tutkia huolella ennen kuin siihen voi ottaa lopullisen kannan.

Huttunen arvioi, että mandaatin pyytäminen heijastaa myös poliittista erimielisyyttä siitä, pitäisikö koko putkea rakentaa.

– Eräät jäsenmaat ovat toivoneet, että komissio antaisi tällaisen ehdotuksen ja komissio on nyt tehnyt niin, Huttunen sanoo.

Lisää aiheesta

Putken loppupää Saksa ei puolestaan näe tarvetta komission mandaatille.

Komissio on myöntänyt, ettei Nord Stream 2:n rakentaminen ole linjassa energiaunionin kanssa, koska se voi entisestään keskittää energian reittejä Eurooppaan.

Hanke on epäilyttänyt varsinkin Ruotsissa, Tanskassa ja Puolassa. Putken loppupää Saksa ei puolestaan näe tarvetta komission mandaatille.

Nord Stream -hanke on tyrmännyt jyrkästi ajatuksen siitä, että EU-komissio olisi sen neuvottelukumppanina.

Suomea energiaministerien kokouksessa maanantaina edustanut Kimmo Tiilikainen (kesk.) viestitti, ettei kommentoitavaa asiassa vielä ole, koska Suomi ei ole päättänyt kantaansa.

Mandaatin antaminen vaatii neuvostolta päätöksen määräenemmistöllä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE