Kotimaa
26.3.2024 08:03 ・ Päivitetty: 26.3.2024 08:55
Supo: Venäjän tiedustelu uhkaa yhä Suomea – ja kiusanteko jatkuu
Venäjä suhtautuu yhä Suomeen epäystävällisenä valtiona, eikä vähennä tiedustelua saati kiusantekoaan täällä, suojelupoliisi arvioi.
Tiedustelupalvelu Supon tiistaina julkaiseman vuosikirjan mukaan Venäjä yrittää edelleen painostaa Suomea vakoilulla ja laaja-alaisella vaikuttamisella. Tässä apuna käytetään myös rikollisia.
Supon mukaan erityisen paljon uhkaa kohdistuu suomalaiseen infrastruktuuriin, todennnäköisesti tieto-, energia- ja vesihuoltoverkkoihin. Merenalainen infra on erityisen haavoittuva vahingonteolle.
– Joudumme varautumaan entistä härskimpään vaikuttamiseen, sanoi Supon vt. päällikkö Teemu Turunen vuosikirjan tiedotustilaisuudessa.
Turunen korosti Demokraatille, että etenkin datainfran kestävyys huolettaa tiedustelupalvelua. Yhteiskunnan toiminnot ja keskeiset kansalaisten tarvitsemat palvelut on rakennettu niin pitkälti mobiiliverkkojen varaan, että häiriöt hankaloittaisivat elämää nopeasti.
VÄLINEELLISTETTY maahanmuutto ja sen avulla raja-asemilla järjestetyt provokaatiot on yksi Supon odottamista kiusantekokeinoista.
– Myös valtiollinen panttivankitoiminta on noussut autoritääristen valtioiden työkalupakkiin, Turunen muistuttaa.
Lisää aiheesta
Tällä tarkoitetaan sitä, että Venäjälle matkustavat suomalaiset tai siellä yhä toimivat suomalaisyritykset voivat joutua syyttöminäkin vaikeuksiin virkavallan kanssa.
Supo sai jo viime vuonna tekemillään karkoituksilla poistettua Suomesta venäläisiä agentteja, mutta henkilötiedustelun vaikeutuminen on Venäjälle lähinnä vain hidaste. Muut vakoilutavat ovat täällä yhä käytössä yhtä aktiivisesti kuin aiemminkin.
Suomalainen yhteiskunta on Turusen mukaan silti suhteellisen hyvin varautunut uhkiin, eikä välitöntä vaaraa kansalaisille tällä hetkellä ole.
Todennäköisimmät terroritekojen yrittäjät ovat äärioikeistolaisia tai ääri-islamistisia pienryhmiä sekä yksittäisiä ihmisiä.
PERINTEISEN terrorismin uhka on Suomessa Supon arvion mukaan ennallaan eli hivenen kohonneella tasolla.
Todennäköisimmät terroritekojen yrittäjät ovat äärioikeistolaisia tai ääri-islamistisia pienryhmiä sekä yksittäisiä ihmisiä. Osa radikalisoituneista on Supon mukaan alaikäisiä nuoria.
Paraikaa Suomessa käydään oikeutta muutamia äärioikeistolaisia pienryhmiä vastaan. Täkäläiset äärioikeistoryhmät ovat suosineet välineinään muita enemmän ampuma-aseita ja räjähteitä, Supon apulaispäällikkö Jonna Turunen kertoi tiedotustilaisuudessa.
Muualla Euroopassa ääri-islamistien onnistuneet iskut on tehty viime vuosina useimmiten ajoneuvoilla ja teräaseilla.
Suomessa ääri-islamistiseen terrorismiin liittyy enimmäkseen tuki-, rahoitus- ja koulutustoimintaa, ei niinkään täällä tehtävien iskujen suunnittelua.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.