Kotimaa
12.12.2017 09:21 ・ Päivitetty: 12.12.2017 09:21
“Surullista – tällaista ajattelua ei kaivata lisää” – lukiolaiset hiiltyivät ylioppilaslautakunnalle
Ylioppilastutkintolautakunta on päättänyt tiivistää ylioppilastutkinnon aikataulua siten, että syksyllä 2018 ja keväällä 2019 kokeita järjestetään peräkkäisinä päivinä. Tähän asti koepäivien välissä on ollut yksi välipäivä.
Suomen lukiolaisten liitto (SLL) on huolissaan siitä, millaisen viestin tutkinnon aikataulun tiivistäminen lähettää lukiolaisille.
– Enemmän, nopeammin, tehokkaammin – tällaista ajattelua ei kaivata lisää jo valmiiksi kiireiseen ja stressaavaan lukio-opiskeluun, liiton puheenjohtaja Pietu Heiskanen puuskahtaa.
Liiton mielestä suunnan pitäisi olla päinvastainen:
– Meidän tulisi miettiä, miten ylioppilaskokeet ja sen käytännöt antaisivat opiskelijoille mahdollisuuden näyttää osaamisensa siten, ettei tutkintoon osallistuminen olisi niin kuormittava pänttäyspiikki.
Ei tällaisia päätöksiä voi tehdä opiskelijoiden palautetta kuuntelematta.
SLLn kyselyn mukaan välipäivät koetaan tärkeimmäksi keinoksi keventää ylioppilaskokeisiin liittyvää stressiä. Ylioppilastutkintolautakunta on viestinyt, että aikataulua on tiivistetty siten, että mahdolliset peräkkäiset välipäivät koskevat vain harvoja kokelaita. Esimerkiksi hajauttamalla kokeita usemmalle tutkintokerralle pystyy rakentamaan väljempää koeaikataulua.
Lisää aiheesta
Lukiolaisten liitto ei niele selitystä:
– Lukiolaisen pitäisi voida suunnitella kirjoitusaikataulunsa pääsääntöisesti sen mukaan, milloin kokee olevansa valmis kokeeseen. Välipäivien poistaminen tuo tähän suunnitteluun uuden pelaamisen elementin. Ymmärrän, että tässä haetaan kustannussäästöjä. On kuitenkin surullista, että se tehdään lukiolaisten hyvinvoinnin kustannuksella, Heiskanen ihmettelee.
Päätös syksyn 2018 aikataulun tiivistämisestä tehtiin jo vuosi sitten. SLL vaati tuolloin opiskelijoiden palautteen kuuntelemista ennen tiivistetyn aikataulun jatkamista. Näin ei tehty.
– Ei tällaisia päätöksiä voi tehdä opiskelijoiden palautetta kuuntelematta, Heiskanen painottaa.
Hän vaatii, että ensi vuonna on seurattava, miten aikataulun tiivistäminen vaikuttaa opiskelijoiden valintoihin ja jaksamiseen.
– Välipäivät on palautettava, mikäli niiden poistaminen osoittautuu vahingolliseksi opiskelijoiden hyvinvoinnin kannalta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.