Norden

Svenska regeringen och “bidragstak”

Europaparlamentet/Wikimedia Commons
Sveriges statsminister Ulf Kristersson talar inför Europaparlamentet i januari 2023.

Regeringen Kristersson i Sverige presenterade 9 juni – apropå sitt signalpolitiska förslag om “bidragstak” – räkneexempel på hur mycket bidrag en familj med sex barn där ingen av föräldrarna förvärvsarbetar skulle kunna få ut. I hela Sverige finns nu 4 058 familjer med två föräldrar och sex barn eller fler i barnbidragsålder (0-17 år), enligt SCB.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Exakt hur många av dessa familjer där ingen av föräldrarna har förvärvsarbete är lite oklart men det handlar om ett ytterst fåtal.

Totalt i Sverige finns omkring 1 200 000 familjer med barn mellan 0-17 år. Om Tidöregeringen nu verkligen skulle vilja lösa reella problem är det egendomligt att försöka att bygga förändringar i familjepolitiken på så extrema exempel och utpräglad signalpolitik . Bara så där 4 promille sägs det här handla om vad gäller det här utspelet, inte mer.

Därför är det här är ju bara ren symbolpolitik (drivet av högerpopulistiska Sverigedemokraterna) och vars enda syfte är att skrämma och stigmatisering (skamstämpla) riktigt fattiga barnfamiljer. Men utan att just lösa några reella problem alls. Lite typiskt Tidögänget/regeringen, dock. Ska vi vara förvånade? Tror inte det.

Vänd på steken och – apropå “bidragstak” – tänk tanken att de i stället skulle införa ett bidragstak för de bidrag som nu finns för Rut (städ och hushållstjänster) Rot (renoveringar etc) och elstöd skulle få tak och inte skulle betalas till inkomstagare över t ex 50 tusen kr i månaden! Ett sådant “bidragstak” skulle däremot verkligen ha stor effekt. Det skulle tillföra många sköna miljarder till statskassan – och som sedan i sin tur skulle kunna gå till förbättrad äldreomsorg, sjukvård, skola, höjda, inflationsuppräknade barnbidrag etc. Där skulle ett sådant “bidragstak” däremot verkligen ha effekt!

Men något sådant kommer den svenska högerborgerliga regeringen Kristersson i Sverige varken att vilja eller våga införa.

 

Robert Björkenvall, frilansjournalist, utredare

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE