Opinion

Sverige: grön nyindustrialisering och cementa på Gotland

Foto: ABL-arkiv
-Ansvaret för att det blivit så här är Cementas lednings slarviga hantering, inte regeringens. Ändå försöker oppositionen nu plocka populistiska politiska poäng mot regeringen på Cementas tillstånd, skriver Robert Björkenwall.

Sverige är precis i uppstarten av en grön nyindustrialisering som särskilt i Norr-och Västerbotten visar industrins betydelse och spjutspets för Sverige och för klimatomställningen. Cementkrisen – efter Mark- och miljödomstolens kritik av Cementas på Gotland svaga och nonchalanta miljökonsekvensanalys – visar samtidigt på betydelsen för jobben på Gotland och för övriga Sveriges betydelse av detta monopolföretag.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Den politiska oppositionen verkar ju förorda att regeringen ska gripa in i en fortsatt, omprövande domstolsprocess och idka ministerstyre! Kan de inte grundlagen!?

 

Ansvaret för att det blivit så här är Cementas lednings slarviga hantering, inte regeringens. Ytterst har det här haveriet med Cementas ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland handlat om en fråga som kokar ner till  bolagets egen arrogans. Inte om att det skulle vara i grunden fel på vare sig miljöbalken eller miljödomstolens kompetensen.

 

Fakta är ju att Cementa har i flera år vägrat att lyssna på kritiken från bland annat Länsstyrelsen Gotland om att bolaget måste göra en bättre analys av hur grundvattnet kan påverkas av dess verksamhet.

 

Det har Cementas ledning struntat i. Inte så konstigt då att Mark- och miljööverdomstolen heller inte heller kunnat fatta något beslut: underlaget från bolaget var för helt enkelt undermåligt.

 

Ändå försöker oppositionen nu plocka populistiska politiska poänger mot regeringen på Cementas tillstånd. Inför näringsminister Ibrahim Baylans (S) möte med näringsutskottet hävdade den moderate ordföranden Lars Hjälmered att ”regeringen måste ha en plan för att få fram cement på andra håll”. Intressant. Och hur då kan man undra.

 

Vi har ju marknads- och inte planekonomi i Sverige. Regeringen/staten har inte ansvaret att förse näringslivet med råvaror – och det är en ordning som Hjälmered normalt är mycket nöjd med. Det är heller inte regeringens sak att överpröva domstolarna. Sverige är inte som Orbans Ungern.

 

Problemet är att branschen har låtit Cementa få en monopolställning som gör bolaget blivit för stor och självsvåldig ensamaktör i branschen. Ansvaret för haveriet nu är helt och odelat Cementas! Konsekvenserna får bäras av så många andra, därav ramaskriet från Byggindustrierna. Få företag skulle göra sig beroende av en enda bank. Men när det gäller byggandet lägger man lite korttänkt alla ägg i samma korg. Det är många bolag som nu har en hemläxa att göra.

 

Den akuta krisen måste givetvis lösas – kanske och mest sannolikt genom att Cementa lämnar in en ny och bättre genomarbetad ansökan, får dispens för fortsatt brytning under tiden ansökan behandlas men tvingas betala någon form av vite medan så sker.

 

Men då nödgas nog Cementa också se till att krypa till korset och ändra attityd. Och sannolikt också en ledning.

 

Robert Björkenwall

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE