Politiikka
9.6.2017 11:45 ・ Päivitetty: 9.6.2017 11:45
”Tämä on yhdenvertaisuuden kannalta erittäin huolestuttavaa” – Sd-kansanedustaja pettyi ministerin vastaukseen
Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) vaatii hallitusta ryhtymään korjaaviin toimenpiteisiin varhaiskasvatuksen henkilöstömitoituksen turvaamiseksi ja ryhmäkokojen pienentämiseksi.
Mäkisalo-Ropponen jätti aikaisemmin keväällä opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.) vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa vaadittiin vastauksia siihen, miten hallitus aikoo varmistaa laadukkaan varhaiskasvatuksen toteutumisen.
Mäkisalo-Ropponen kertoo nyt olevansa pettynyt ministerin vastaukseen.
– Pidän hyvänä sitä, että opetusministerikin nyt myöntää päättämänsä henkilöstömitoituksen ongelmat varhaiskasvatuksessa. Samaa viestiä on tullut jo pitkään sekä lasten vanhemmilta, että varhaiskasvatuksen ammattilaisilta, Mäkisalo-Ropponen toteaa.
Hän kuitenkin korostaa, että pelkkä huoli ei nyt riitä.
Tarvitaan aitoja tekoja.
– Tarvitaan aitoja tekoja, jotta varhaiskasvatuksen laatu saataisiin aidosti turvattua. Lapset, vanhemmat ja varhaiskasvatuksen ammattilaiset odottavat, että hallitus ryhtyisi korjaaviin toimenpiteisiin henkilöstömitoituksen turvaamiseksi ja ryhmäkokojen pienentämiseksi.
Lisää aiheesta
– Jos henkilökuntaa on liian vähän ja lapsiryhmät liian suuria, ei ammattitaitoisinkaan henkilökunta pysty huolehtimaan laadukkaasta ja yksilöllisestä varhaiskasvatuksesta.
Mäkisalo-Ropponen pitää opetusministeriön varhaiskasvatuksen kehittämishankkeita sinänsä hyvinä ja tarpeellisina. Hänen mukaansa toimilla ei kuitenkaan poisteta sitä tosiasiaa, että tällä hetkellä monissa päiväkodeissa ollaan kärsimässä hätää ryhmäkokojen kasvattamisen ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen johdosta.
Tapahtuneet tosiasiat velvoittavat Mäkisalo-Ropposen mielestä hallitusta myöntämään harjoittamansa politiikan virheet avoimesti.
Tämän pitäisi herätellä hallitustakin.
– Oulun yliopistosta on ilmestynyt selvitys varhaiskasvatuksen kokonaisvaikutuksista vuosina 2016-2017. Tämän selvityksen mukaan varhaiskasvatusoikeuden rajaamisella ei ole saavutettu kunnissa tarkoitettuja säästöjä.
– Huolestuttavaa on myös se, että kiinteät ja pysyvät lapsiryhmät ovat poistumassa, vaikka ne ovat varhaiskasvatuksen tavoitteiden kannalta erittäin tärkeitä.
Selvityksen mukaan kuntien käytännöt vaihtelevat huomattavasti ja Suomeen onkin rakentumassa varhaiskasvatuksen palvelujärjestelmä, jossa lasten, vanhempien ja työntekijöiden arjen edellytykset vaihtelevat huomattavan paljon kuntien välillä.
– Tämä on yhdenvertaisuuden kannalta erittäin huolestuttavaa ja pitäisi herätellä hallitustakin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.