Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Tanska on maailman vähiten korruptoitunut maa – Suomi on listalla toisena

iStock

Suomi on Tanskan jälkeen maailman toiseksi vähiten korruptoitunut maa, selviää korruptionvastaisen järjestön Transparency Internationalin vuosittaisen CPI-korruptioindeksin tuloksista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomi sai indeksissä 87 pistettä jääden kolmen pisteen päähän Tanskasta. Suomen kanssa samoihin pisteisiin pääsi myös Uusi-Seelanti.

Suomi oli totuttuun tapaan indeksin kärkisijoilla. Viime vuonna Suomi jakoi kärkisijan Tanskan ja Uuden-Seelannin kanssa.

TRANSPARENCY Internationalin Suomen osaston hallituksen puheenjohtaja Ilkka Penttinen Fouto arvioi järjestön tiedotteessa, että Suomella on hyvästä indeksituloksesta huolimatta huomattavia haavoittuvaisuuksia korruptiontorjunnassa. Näitä indeksi ei huomioi.

Transparency Internationalin muissa arvioissa on alleviivattu Suomen heikkouksia muun muassa turvallisuuspolitiikan ja ulkomaankaupan korruptioriskien tunnistamisessa.

Järjestön turvallisuuspolitiikan korruptioriskeihin keskittyvässä indeksissä Suomi oli keskikastia vuonna 2021. OECD:n viime vuonna julkaisemassa lahjonnanvastaisten suositusten toimeenpanoa tarkastelevassa Exporting Corruption -raportissa todettiin, että Suomella on huomattavia puutteita lainsäädännön ja korruptionvastaisten toimenpiteiden parissa.

Penttinen Fouto arvioi, että korruptiontorjunta on välttämätöntä myös maanpuolustuksen kannalta nykyisen turvallisuuspoliittisen tilanteen vuoksi.

-  Viimeisen vuoden aikana suomalaiset poliitikot ovat osoittaneet olevansa kiusallisen huonoja arvioimaan korruptioriskejä omassa toiminnassaan etenkin ulkopoliittisesti herkillä alueilla, Penttinen Fouto sanoi.

CPI-indeksiä on julkaistu vuodesta 1995. Indeksi pohjautuu useisiin muihin korruptionvastaisiin indekseihin ja arvioihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE