Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tarttuuko orbanismi? Tutkijoiden mukaan EU:n itäisten jäsenmaiden pullikointiin pitäisi puuttua jo Suomen puheenjohtajakaudella

Viktor Orbanin kaudella Unkarin lehdistön vapautta ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta on rajoitettu. Arkistokuva.

Autoritaarisia johtajia, korruptiota ja rajoituksia median, oikeuslaitoksen sekä kansalaisjärjestöjen vapauteen. EU:ssa on jo pitkään ihmetelty, mihin itäisten jäsenmaiden oikeusvaltio- ja ihmisoikeustilanne on menossa – ja miten siihen voitaisiin vaikuttaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Synkin tilanne on Unkarissa ja Puolassa, missä valta on hyvin konservatiivisilla ja nationalistisilla puolueilla.

– Niiden linja on ollut se, että EU:n arvoja – jotka me jaamme pohjoisessa ja lännessä – kyseenalaistetaan. Liberaalia demokratiaa, ihmisoikeuksia sekä median, kansalaisyhteiskunnan ja oikeuslaitoksen vapautta on systemaattisesti heikennetty, listaa Aleksanteri-instituutin vanhempi tutkija Katalin Miklossy.

“Sosiaalipoliittinen ohjelma kuin vasemmistoliitolla”

Vaikka maat ovat EU:n hampaissa, hallituspuolueet porskuttavat yhä gallupeissa. Miklossy näkee tälle kolme pääsyytä.

– Vaikka puolueet ovat keskustaoikeistolaisia, niiden sosiaalipoliittiset ohjelmat ovat samanlaisia kuin meillä vasemmistoliitolla. Esimerkiksi perheitä ja eläkeläisiä tuetaan paljon, Miklossy kertoo.

Toinen tekijä liittyy maissa 1990- ja 2000-luvuilla koettuun nopeaan ja jyrkkään muutokseen.

Lisää aiheesta

– Silloin osa ihmisistä jäi heitteille, eivätkä he pystyneet kunnolla integroitumaan kapitalistiseen, länsimaiseen järjestelmään. Vahvasti nationalistiset puolueet tarjoavat yhteisöllisyyttä, joka silloin menetettiin.

Kolmanneksi puolueet lietsovat kansassa pelkoja, joilla ne sitten ratsastavat.

– Ihmiset kokevat, että vahvat johtajat takaavat turvallisuuden. Puolueet lietsovat pelkoja esimerkiksi siirtolaisiin liittyen, ja hyödyntävät siinä valtiollista mediaa.

Unkarin Orban takapiruna EU-johtajien valinnassa

Itäisiä jäsenmaita ei yleensä mielletä EU:n ytimeen. Turun yliopiston valtio-opin yliopistonlehtorin Heino Nyyssösen mukaan niiden vaikutusvalta näkyi kuitenkin EU:n uusien johtajien valinnassa.

– Suomessa ajatellaan, että Saksa ja Ranska ovat EU:n valta-akseli. Näyttää kuitenkin siltä, että (EU-johtajien) valinnat liittyvät itäiseen Keski-Eurooppaan ja Unkarin pääministeri Viktor Orban oli niissä keskeinen toimija, Nyyssönen sanoo.

Nyyssösen mukaan tämä näkyy esimerkiksi siinä, että oikeusvaltioperiaatteita puolustanut Frans Timmermans jäi rannalle EU-komission puheenjohtajan valinnassa.

– Orban sai tukea Puolasta ja Tshekistä, missä pääministeri (Andrej) Babishia tutkitaan parhaillaan EU-tukien väärinkäytöstä. Siksi on selvää, ettei Babishkaan halua EU-johtoon Timmermansin kaltaista henkilöä.

Suomen puheenjohtajakauteen kohdistuu paineita

Nyyssönen pelkää, että jos nimitykset menevät läpi sellaisenaan, seuraavat EU-johtajat katsovat korruptiota aiempaa enemmän sormiensa läpi. Miklossy korostaa Suomen EU-puheenjohtajakauden merkitystä.

– Suomi on vihdoin nostanut esille EU:n 7. artiklan, eli pyrkimykset sitoa EU-tukiaiset oikeusvaltioagendaan. Edellinen puheenjohtajamaa Romaniahan yritti vesittää tätä kaikin tavoin, koska sitä itseään on kritisoitu oikeusvaltion heikentämisestä, Miklossy sanoo.

Artikla 7 koskee sitä, että EU on myös arvoyhteisö, Miklossy sanoo.

– Sitä on pitkään pidetty itsestäänselvyytenä, ikään kuin siitä ei tarvitsisi ollenkaan keskustella – mutta siitä olisi pitänyt keskustella jo viisi vuotta sitten edellisten EU-vaalien yhteydessä. Jos halutaan, että itäinen Eurooppa pysyy EU:ssa, nyt on viimeinen hetki käsitellä asiaa.

STT–MARIA ROSVALL

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE