Politiikka
13.11.2024 10:11 ・ Päivitetty: 13.11.2024 11:27
Teknologiateollisuuden Ruohoniemi SAK:n esityksestä: ”En tiedä missä todellisuudessa he elävät”
Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi pitää SAK:n keskiviikkona esittelemää palkankorotustavoitetta täysin epärealistisena.
– En tiedä missä todellisuudessa he elävät, kun tällaisia numeroita ovat pöytään tuoneet, Ruohoniemi kommentoi Demokraatille.
Hän viittaa teknologiateollisuuden viime viikolla julkaistuihin talousnäkymiin ja suosittelee ammattiliittojen johtajille niihin perehtymistä. SAK:n esitys on Ruohoniemen mukaan kustannuskilpailukyvyn ja inflaation kannalta erittäin haitallinen.
– Saksassa tehtiin eilen pilottisopimus meidän toimialalle. Siellä palkat nousevat kaksi prosenttia ja vuonna 2026 3,1 prosenttia. Saksassa liukumat ovat alaspäin, meillä ne ovat ylöspäin. Olemme kustannuskilpailukyvyn osalta todella tiukassa paikassa.
Suomen kilpailukyky on kuitenkin pysynyt mukana eurooppalaisessa kehityksessä. Haasteita on vähemmän kuin 2010-luvun puolivälissä.
TOISIN kuin SAK, Ruohoniemi ei ole huolissaan ostovoimasta.
– Meillä ei ole myöskään ostovoimakriisiä. Ostovoimakin on kehittynyt eurooppalaisella tasolla. Nyt pitäisi katsoa tulevaisuuteen, ettei meillä myöskään tulevaisuudessa olisi kustannuskilpailukyvyn kriisiä.
Lisää aiheesta
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto puhui SAK:n tiedotustilaisuudessa keskiviikkona ostovoimakuopasta.
– Työntekijöiden ostovoima on supistunut voimakkaasti. Syynä on nopea ja tuntuva hintojen nousu. Nyt palkalla saa vähemmän kuin ennen. Tämän pulman hoitaminen vaatii aiempaa suurempia palkankorotuksia, Aalto sanoo SAK:n tiedotteessa.
Kuinka poikkeuksellisena pidät sitä, että SAK tuli numerolla ulos yhtenä rintamana?
– Kaksi vuotta sitten heillä oli palkkaliitto. Siinäkin he tulivat yhdessä ulos ja sanoivat tavoittelevansa Saksan tasoisia ratkaisuja mutta eivät suoraan numeerisella tavoitteelle. Nyt tulivat suoraan numeerisella tavoitteella. Tämä on ensimmäinen kerta.
SAK:n tavoittelee yhteensä 10 prosentin palkankorotuksia kahdelle vuodelle niin, että ensimmäisen vuoden osalta palkankorotusesitys on 6 prosenttia ja vähintään 150 euroa ja toiselle vuodelle 4 prosenttia ja vähintään 100 euroa.
Ruohoniemen mukaan Tekonologiateollisuuden työnantajat jatkavat neuvottelemista normaalisti.
– Emme tuo mitään numeraalisia tavoitteita julkisuuteen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.