Työmarkkinat
10.8.2021 13:47 ・ Päivitetty: 10.8.2021 13:47
Teknologiateollisuudessa yleissitovan työehtosopimuksen saaminen voi jäädä täpärälle – ”Ei tarvitse kuin yhden isoimmista toimialayhtiöistä jäädä pois”
Yleissitovan työehtosopimuksen jatkuminen teknologiateollisuuden alalla voi olla tiukassa. Jos yleissitovuus jää toteutumatta, tuhannet alan yritykset uhkaavat jäädä työehtojen ulkopuolelle.
Yritykset voivat jatkossa valita joko valtakunnallisen tai yrityskohtaisen sopimisen. Työnantajajärjestö Teknologiateollisuus ry kertoi keväällä luopuvansa valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta, ja vastuu siitä siirrettiin Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle. Uuteen yhdistykseen alettiin ottaa jäseniä tiistaina.
– Ei tarvitse kuin yhden isoimmista toimialayhtiöistä jäädä pois, yleissitovuus jää toteutumatta, arvioi ohjelmisto- ja palveluyhtiö TietoEVRYn työsuhde- ja henkilöstöpalveluista vastaava päällikkö Kaj Dahlström STT:lle tiistaina.
TietoEVRY on yksi uuden yhdistyksen perustajista.
Dahlströmin käsityksen mukaan yleissitovuus menee täpärälle, vaikka kaikki nykyisin järjestäytyneet yritykset siirtyisivät uuteen yhdistykseen. Alalla on nimittäin lisäksi noin 2 500 järjestäytymätöntä työnantajaa. Toistaiseksi valtakunnallista työehtosopimusta on noudatettu myös niihin yleissitovuuden nimissä.
Palkansaajapuolta alalla edustavan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo uskovansa, että uuteen yhdistykseen liittyy jäsenyrityksiä niin paljon, että sen kanssa solmittava sopimus tulkitaan yleissitovaksi. Muuten tuhannet alan yritykset jäisivät vaille työehtoja.
– Teollisuuden alalla olisi siten kohtuullisen hektiset ajat, koska ei olisi esimerkiksi työrauhaa olemassa, Aalto toteaa.
Lisää aiheesta
Yhdistys: Merkittävä osa yrityksistä mukaan
Teknologiateollisuuden keväinen päätös on herättänyt ammattiliitoissa huolta yleissitovuuden menettämisestä ja palkansaajien aseman heikentymisestä. Varmuus yleissitovuudesta saadaan vasta, kun nähdään, kuinka moni yritys yhdistykseen liittyy. Yleissitovuus mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulee vahvistettua, jos yli puolet alan henkilöstöstä on töissä järjestäytyneissä yrityksissä.
Teknologiateollisuuden työnantajat ry:stä arvioidaan, että merkittävä osa yrityksistä on liittymässä siihen. Myös Aalto uskoo, että suuri osa yrityksistä liittyy uuteen yhdistykseen.
– Mutta kuinka iso joukko, sitä tietoa meillä ei ole. Toisaalta yksikään yritys teknologiateollisuuden puolella ei ole ilmoittanut meille haluavansa alkaa neuvotella yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta.
TietoEVRY, jolla on Suomessa 3 200 työntekijää, aikoo liittyä yhdistykseen.
– Me näemme, että toimialallamme, meille isona yhtiönä, ei ole mitään haittaa tästä valtakunnallisesta sopimisesta. Kilpailukyvyn kannalta valtakunnallinen sopimus palvelee meitä, Dahlström sanoo.
Aalto: Työehtosopimuksen sisältö ei selvillä
Neuvotteluaika uudesta työehtosopimuksesta uuden yhdistyksen ja palkansaajajärjestöjen välillä voi osoittautua tiukaksi. Alan sopimuskausi päättyy marraskuun lopussa, ja neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta päästään Aallon arvion mukaan aloittamaan syyskuun puolenvälin nurkilla.
– Meillä ei ole käsitystä, mikä on neuvotteluagenda työehtosopimuksen sisällön suhteen, ja yleensä näissä neuvotteluissa tahtoo kuukausi jos toinen mennä.
Teollisuusliitto ei aloita yrityskohtaisista sopimuksista neuvottelua ennen kuin yhdistyksen kanssa on tehty valtakunnallinen sopimus.
Uuden järjestörakenteen tavoitteena on edistää työpaikoilla tapahtuvaa sopimista.
– Tavoitteena myös tässä valtakunnallisessa työehtosopimuksessa on, että siellä edelleen kehittyy tämä yrityskohtaisuus ja paikallinen sopiminen. Molemmat tiet vievät samaan suuntaan, kertoo Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi.
Viime syksynä toinen suuri vientialojen työnantajajärjestö Metsäteollisuus kertoi jättävänsä työehdoista sopimisen ja siirtävänsä neuvottelut kokonaan yritystasolle.
STT/Saila Kiuttu
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
6.8.2021 10:06
Yleissitovuus pelissä – Riku Aalto ihmettelee työnantajien ristiriitaista viestintää
Työmarkkinat
5.8.2021 12:26
Minna Helle arvioi merkittävän osan Teknologiateollisuuden jäsenyrityksistä liittyvän uuteen työnantajayhdistykseen
Työmarkkinat
1.7.2021 16:05
Teollisuusliiton ja teknologiateollisuuden neuvottelut hämärän peitossa – Riku Aalto: ”Ensin kerrotaan, että ei kerrota. Sitten yrityksetkään eivät saisi kertoa”