Huvudnyheter

Thomas Wallgren flaggar för deltagandet

Foto: Topi Lappalainen
Thomas Wallgren blev intervjuad av Arbetarbladets praoelev.

Arbetarbladets praoelev Simona fick intervjua professor Thomas Wallgren som är ledamot av Helsingfors stadsfullmäktige och medlem i Helsingfors svenska arbetarförening (HSAF).

ABL

 

 

Vad tycker du att man borde göra globalt mot klimatförändringen?

 

Jag tycker man borde hålla hårt på globala avtal för att minska utsläppen. Sedan borde man förstå att förutom Parisavtalet behövs också många andra åtgärder. Ett exempel på åtgärder som också behövs är avtal som förhindrar markanvändningen som indirekt för med sig stora klimatutsläpp och andra ekologiska problem. Det finns en tendens att tänka att det enda vi behöver tänka på för att rädda klimatet och rättvis ekologisk omställning är utsläppen från fossilindustrin och tyvärr är det inte så enkelt eftersom för att klara klimatkrisen måste vi också påverka markanvändningen, konsumtionsvanor och produktionsvanor. Vi måste alla få mera ansvariga liv men vi börjar med klimatutsläppena och Parisavtalet.

 

Vad tycker du att man borde göra lokalt mot klimatförändringen?

 

Det finns en insikt om att vi behöver åtgärder på alla nivåer. Vi behöver den privata att du och jag och alla människor gör små vardagliga saker allt från att sortera avfallet till att gå över från bil till cykel i arbetsresor och alla små saker som alla gör i sin vardag är viktiga. Städer och kommuner har en stor roll på två sätt. För det första så att städer och kommuner har ett stort ansvar i Finland bara för energiproduktion och då måste vi ställa om i Finland så att energiproduktion för värme och elektricitet så att den blir klimatsmart. Vi måste också ställa om markplanering av hur folk bor och rör sig och trafik. Allt det här måste göras på tanke av ekologisk rättvisa. Inte bara utsläpp utan också rättvisa mellan kontinenterna är viktigt och rättvisa inom samhället. Vi kommer inte att få en sådan värld som alla har det bra i om vi inte bevarar rättvisa oss emellan. Alla skall ha rätt till utbildning och vård och omsorg. Vi måste beskatta de stora företagen. Hela samhället måste fungera för att vi skall klara de ekologiska utmaningarna. Man kan inte bara fokusera på det ekologiska och lämna det sociala åt sidan utan man måste ha en rättvis omställning så att alla börjar leva ganska annorlunda. Det är en stor möjlighet för oss men det är inte alldeles lätt.

 

Vad kan man göra mot skatteparadis?

 

Man måste göra många saker mot skatteparadisen. Problemet är att vi har nu globalt fungerande företag som på lagliga sätt kan styra sin ekonomi så att de inte betalar skatt. De största exemplen på det här är de här stora it-bolagen Google, Facebook och Alibaba som är de största bolagen i världen och betalar minst skatt, nästan ingen skatt alls. Det vi kan göra är för det första att skapa medvetenhet och det kan vi också göra i Helsingfors. Alla skolor kan ha infopaket och temadagar, hemmen kan bli upplysta så det är att bygga den folkliga förståelsen. Det andra är det att städerna är 15 procent av Finlands ekonomi och städerna kan i sin upphandling helt enkelt undvika samarbetet och att upphandla med skatteparadisföretagen. Det finns olika sätt att göra det och det är inte alldeles lätt för att vi har lagen emot oss lite men städerna kan sluta köpa av skatteparadisföretagen och om de inte kan sluta köpa av dem kan vi till exempel i Helsingfors stad rapportera om hur de företag vi köper av fungerar och på det sättet kan upplysa allmänheten om och skaffa den information vi behöver för att bekämpa skattepardisen. Det är en lång väg och det är ett så stort problem. Både klimatet och skatteparadisen är så stora saker att vi skall inte drömma att det på ett eller två år eller att en ensam människa sköter det utan det finns väldigt mycket man kan göra för att minska på de här problemen redan på kort sikt och där har städerna en stor roll.

 

Vad kan man göra för att bli av med kärnvapen?

 

Här kan vi fira en jättelik triumf. Det var så fint fredagen för en vecka sedan så uppnådde fredsrörelsen den fantastiska framgången att det internationella avtalet som förbjuder kärnvapen trädde i kraft. Det är inte sånt som sker så lätt och där har fredsrörelsen jobbat i tiotals år och miljoner människor har varit med och skapat den och den politiska viljan gjorde det möjligt så nu är kärnvapen förbjudna. Det finns förstås kärnvapen ännu inte har de försvunnit över en natt men vi kan fortsätta upplysa om risken med kärnvapen och kärnkraft och vi kan pressa på vår regering i Finland. Finland har inte varit med ännu i det här avtalet det är ju den skandalen att Finland inte har anslutit sig till avtalet att det kan vi kräva. Och så har vi Helsingfors stad som är med i ett globalt nätverk av städer som motsätter sig kärnvapen det heter Mayors for Peace och en viktig sak som jag vill driva nu också i fullmäktige och har drivit det förut i fullmäktige med viss framgång är att när vi är medlemmar i nätverket städer mot kärnvapen kan vi ge oss en god anledning att föra in i vår undervisningsplan i skolorna olika sätt att uppmärksamma fredsarbetet mot kärnvapen. Så att alla som går i skola i Helsingfors skulle ha grundläggande kunskap i kärnvapen och kärnvapenförbudet och hur viktigt det är att avskaffa dem.

 

Varför kandiderar du till stadsfullmäktige?

 

Dels för att det finns så mycket vi kan göra i städerna för det globala ansvaret. Det är så mycket vi kan och måste göra i städerna för att se till att alla får omsorg och vård och där vill jag vara med och hjälpa till om jag kan. Det andra är att det inte är så mycket att jag vill vara med och göra saker utan det är också att det finns ganska mycket pessimism om politiken och det finns många som tycker att de inte tror på politiken och tror att det är något fult och smutsigt är det en del som tror och andra tror att det är någonting som man inte kan vara med i och man känner sig utanför så en viktig orsak att jag är med är att jag vill flagga för deltagandet och att det är värt att vara med och det är roligt att vara med och vi behöver varandra. Det räcker inte att jag är med om inte många andra också är med. Vi måste alla vara med och stöda och hjälpa varandra och då kan vi få till stånd stora saker.

 

Simona Biström

skribenten är praoelev, åk 9, Norsen

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE