Politiikka
30.3.2017 10:03 ・ Päivitetty: 30.3.2017 10:04
Timo Harakka ihmettelee hallituksen toimettomuutta sotemarkkinoiden verosuunnittelun estämiseksi – “Tämä selvitys on meidän itse täytynyt tehdä!”
SDP:n eduskuntaryhmä julkisti tänään raportin, joka tutkii Suomen 20 suurimman terveysyrityksen toimintaa vuosina 2011–2015 sekä yksityisten sote-markkinoiden tulevaisuutta hallituksen sote-mallissa. Kyse on muun muassa sen selvittämisestä, miten ne harjoittavat verosuunnittelua.
Eduskunnan Kansalaisinfossa raportin julkistamisessa oli paikalla myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
Rinne korosti, että sotessa on se iso ero moniin muihin aloihin, että se on lähinnä verorahoilla toteutettua. Kyseessä on kansalaisten kannalta kriittinen kokonaisuus.
– Meidän ei ole tarkoitus synnyttää vastakkainnasettelua. Me olemme sitä mieltä, että me tarvitsemme sekä yksityisiä että julkisia palveluntuottajia tulevaisuudessakin myös sote-palveluihin mukaan.
Rinne tiivisti, mikä on olennainen ero SDP:n ja hallituksen sote-mallissa.
– Se on se, että meidän mallissa järjestäjä ja päätuottaja on julkinen sektori ja julkinen sektori on kuskin paikallla ja määrää miten palveluntuotannon rakenteita toteutetaan.
Hän muistutti, että kunnat ovat erilaisia palvelurakenteeltaan. On myös kuntia, joissa reilut 50 prosenttia sote-palveluista tuotetaan yksityisten tuottajien toimesta. Jos demokraattisesti valittu poliittinen päätöksentekijä näin kunnassa valitsee, se on Rinteen mukaan ok.
Lisää aiheesta
– Mutta oleellista on, että kilpailutilanteen pitää olla reilu. Se ei voi mahdollistaa meidän mielestä sitä, että osa tänne verotettavista tuloista siirretään ulkomaille aggressiivisen verosuunnittelun kautta. Kun pelisäännöt ovat kunnossa, uskomme, että sote-uudistuksesta tulee hyvä – tosin ei hallituksen mallilla.
“Ongelmaksi on muodostunut valtapeli.”
Rinteen mukaan sote-uudistus tarvitaan. Ihmisten on päästävä lääkäriin, lastensuojelun on toimittajava, ikäihmisten hoivan on oltava kunnossa ja terveyseroja on kavennettava.
– Ongelmaksi tässä on muodostunut nyt se, että tästä on tullut tällainen valtapeli, jossa yksi hallituspuolue keskusta haluaa maakuntamallin ja toisaalta kokoomus on vaatimassa tästä hintana valinnanvapautta ja pakkoyhtiöittämistä, yritysten ja julkisen sektorin laittamista samalle viivalle, Rinne jatkoi.
Hän painotti, että sote-yritysten on maksettava veronsa Suomeen, koska ne myös käyttävät suomalaisten verorahoja.
Rinne totesi, että SDP:n nyt julkaisema selvitys osoittaa, että tässä on sote-yritysten osalta edelleenkin aukkoja, joita pitää paikata.
– Näiden yritystenkin näkökulmasta on tärkeää, että nämä asiat laitetaan kuntoon.
– SDP ei ole valinnanvapautta vastaan, mutta se on sellaista valinnanvapautta vastaan, joka johtaa verovarojen käyttämiseen tai siirtämiseen yksityisten yritysten voitoiksi, Rinne sanoi.
“Ihan kunniallisia, kunhan verot maksetaan.”
SDP:n raportin on laatinut sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér. SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava, kansanedustaja Timo Harakka totesi, ettei kyseessä ole mikään poliittinen manifesti vaan tutkimus tai selvitys.
Harakan mukaan se on tehty, koska hallitus ei ole sellaista vaivautunut tekemään siitäkään huolimatta, että sote-uudistus on massiivinen miljardimarkkinoineen.
– Tämä selvitys on meidän itse täytynyt tehdä! hän ihmettelee.
Harakka huomautti, etteivät terveysalan yritykset ole itsessään pahoja, niitä on myös demonisoitu.
– Ne ovat ihan kunniallisia, kunhan verot maksetaan ja työehdoista huolehditaan.
Vaikka raportti osoittaa, että ongelmia on, Harakka toteaa myös, että yritysten aggressiivinen verosuunnittelu on vähentynyt. Siihen ovat Harakan mukaan vaikuttaneet muun muassa valtiovarainministerinä työskennellen Jutta Urpilaisen (sd.) toimet, joilla on rajoitettu yritysten korkovähennysten käyttöä sekä verohallinnon entistä aktiivisemmat toimet.
Selvityksen mukaan korkokikkailu on saatu paremmin kuriin. Harkan mukaan raportti kutakuinkin vahvistaa valtiovarainministeriön viime vuonna julkaiseman tiedon, jonka mukaan korkovähennysrajoitukset ovat tuoneet noin 100 miljoonaa verovaroja lisää Suomeen.
Kissa- ja hiirileikki.
Harakka kuitenkin huomautti, että vaikka myös edistystä on saavutettu, on nurinkurista, että sote-uudistus on kääntämässä kehityksen jälleen päinvastaiseksi.
Sotemarkkinat ovat Harakan mukaan johtamassa yritysten entistä suurempaan keskittymiseen. Pienten ja keskisuurten yritysten asema käy tässä pelissä entistä tukalammaksi.
Uudistus toisin sanoen houkuttelee Suomeen yhä isompia kansainvälisiä konserneja, niillä taasen on pieniä yrityksiä enemmän kykyä verosuunnitteluun. Tämän myötä uhkana on verorahojen entistä suurempi karkaaminen ulkomaille. Koska sote-toimialan kannattavuus ei lopulta ole kovin hyvä, tämä luo entisestään painetta verosuunnitteluun kulujen pienentämiseksi.
Harakka kiinnitti huomiota myös siihen, että ilmeisesti tietyissä sote-yrityksissä harjoitettu tulonmuunto eli se, että työstä saatu palkkio maksetaankin ansiotulon sijaan pääomatuloina, on lisääntymässä.
Tämäkin syö valtiolta verotuloja. Harakan mukaan esimerkiksi hallituksen aikaansaama yrittäjävähennys kannustaa tulonmuuntoon.
Lauri Finér kuvasi tulonmuuntoa eräänlaiseksi kissa- ja hiirileikiksi, johon jotkut terveysyritykset yhdessä verokonsulttien avustuksella ovat hakeneet uusia keinoja.
Harakan mukaan SDP:n tavoite on mahdollisimman reilu terveyspalveluympäristö. Sotelait pitää muotoilla niin, että ne puuttuvat tiukasti mahdollisuuksiin kiertää veroja.
SDP:n raportissa on tarkempaa osviittaa siitä, mitkä tutkituista yrityksistä harjoittavat verosuunnittelua ja missä esimerkiksi harrastetaan tulonmuuntoa. Raportti ottaa myös kantaa siihen, miten aggressiiviseen verosuunnitteluun puututaan.
Raportti on luettavissa tästä linkistä. Moni tutkituista yrityksistä on tehnyt yhteistyötä antaen tietoja raporttia varten.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.