Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

28.3.2021 13:51 ・ Päivitetty: 28.3.2021 13:51

”Tulevan syksyn kierros näyttää, tuleeko entistä enemmän levottomuutta, työtaisteluita” – Marin ruotii työmarkkinoiden uutispommia

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi, että perinteisestä sopimisen kulttuurista, joissa työmarkkinoilla on sovittu yhdessä keskitetysti, on halua irtautua. Hänen mielestään Teknologiateollisuus ry:n tällä viikolla kuohuttanut päätös kertoo tästä samasta muutossuunnasta.

Marja Luumi

Demokraatti

Työnantajajärjestö Teknologiateollisuus ilmoitti, että se irtautuu osittain valtakunnallisista työehtosopimuksista ja seuraa näin Metsäteollisuuden viitoittamaa linjaa kohti yritys- ja jopa yksilökohtaista sopimista.

Pääministeri Marin huomautti Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että suomalainen yhteiskunta on rakentunut pitkään vahvan keskitetyn sopimisen malliin työehdoista, palkoista ja muista työelämänä kysymyksistä. Halussa irtautua tästä on omat vaikutuksensa.

– Palkansaajapuolella tietenkin tämä asia nähdään valitettavana. Kyllä se kokonaisuudessaan murentaa varmasti luottamusta palkansaaja- ja työnantajaliikkeiden välillä. Kun katsomme yhteiskunnallista tilannetta, jossa elämme, ennemmin toivoisin, että pyrittäisiin rakentamaan yhteisymmärrystä kuin murentamaan keskinäistä luottamusta, Marin kehotti.

Työehtosopimusten murentumisesta huolestuneena muun muassa SAK:lainen Teollisuusliitto on vaatinut esimerkiksi lakisääteistä minimipalkkaa ja luottamusmiesten aseman turvaamista lailla.

Marin odottelisi, mitä seuraava sopimiskierros ensi syksynä tuo tullessaan – millaiseksi Teknologiateollisuuden ratkaisumalli muotoutuu.

– Sen jälkeen näemme, että tuottaako se entistä enemmän levottomuutta, kiistoja, työtaisteluita.

Lisää aiheesta

”Voi olla, että entistä useampi hakee liitosta turvaa.”

Työmarkkinoiden tilannetta pitää hänen mielestään tulevilla neuvottelukierroksilla analysoida tarkkaan.

– Sen jälkeen on sitten mahdollisuus tehdä johtopäätöksiä siitä, onko meillä tarpeen tehdä toimia lainsäädäntöpuolella.

Marin myös huomautti, että Suomen vahvuus on ollut työehtosopimusjärjestelmä, jossa työnantaja- ja työntekijäpuoli yhdessä sopivat asioista.

– Toivoisin, että tällaista sopimisen kulttuuria haluttaisiin tulevaisuudessakin vaalia. Mutta nyt me näemme, että työnantajapuolella halutaan irtautua näistä yleisistä sopimuksista ja mennä enemmän yrityskohtaiseen sopimiseen. Se ei tietenkään vielä yksin sopimisen kulttuuria murenna.

Marin totesi, että palkansaajapuolen ammattiliitot tulevat edelleen neuvottelemaan työntekijöiden puolesta asioista.

– Uskon, että tämä voi myös vaikuttaa järjestäytymisasteeseen positiivisesti: voi olla, että entistä useampi tulee hakemaan liitosta turvaa, kun sopiminen siirtyy alemmalle tasolle.

”Paikallisen sopimisen edistäminen näyttää erittäin haastavalta, jos…”

Kolmikannassa on sovittu työehtosopimusten lisäksi myös muun muassa eläkkeisiin ja työttömyysturvaan liittyvistä asioista. Marin totesi, että työnantajaliittojen ajama paikallisen sopiminen lisääminen voi heijastua näihinkin kysymyksiin.

– Luottamus, jonka varaan järjestelmä on rakentunut, saa näistä ratkaisuista myös kolausta. Itse toivon, että me voisimme laajassa yhteisymmärryksessä kolmikantaisesti näitä asioita kehittää.

Paikallisesta sopimisesta odotetaan ratkaisuja hallituksen puoliväliriihessä siinä tapauksessa, että työmarkkinapartit eivät pääse sopuun erilaisissa työllisyyttä edistävissä työryhmissä.

Marin arvioi paikallisen sopimisen edistämisen näyttävän erittäin haastavalta tällä vaalikaudella, jos työmarkkinaosapuolet eivät löydä yhteistä säveltä.

– Tämä työ on vielä käynnissä, ja hallitus pyrkii omalta osaltaan löytämään ratkaisuja. Mutta kyllä tässä pitäisi myös työmarkkinajärjestöillä olla valmiutta asiaa edistää, hän patisti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU