Kultur

Tumppi Varonen ger ut ett soloalbum

Topi Lappalainen
Tumppi Varonen i Hagnäs.

ABL träffade Tuomo Valokainen som också är känd som Tumppi Varonen. Musikern som ger ut ett soloalbum efter en lång paus har också ett förflutet i Helsingfors stadsfullmäktige.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Jag spelar 70 procent av instrumenten, alltså gitarr, bas, trummor och förstås sjunger jag.

Varonen berättar att albumet Näillä mennään innehåller några egna gamla låtar, men också coverlåtar. Han har spelat in coverversioner av låtar av Dave Lindholm och Pelle Miljoona & 1980.

– Folk tänker att det är säkert punkrock men det är ett tvärsnitt av mitt musikaliska liv. Där finns akustiska låtar, lite latinorytmer, lite progrock och några punkrocklåtar, konstaterar Varonen som vet att han har en riktigt bra känsla när det gäller det nya albumet.

Till frågan om vilken genre står honom närmast idag svarar Varonen att det är musik som man spelar med riktiga instrument.

– Alla låtar som man kan spela med akustisk gitarr och sjunga fast här på Hagnäs torg är bra låtar och sådana lyssnar man gärna. En stor orkester eller en duo eller trio kan spela sådana låtar. Man gjorde mycket sådan musik på 1960-talet. I hela världen sjunger man låtar av Paul Anka, The Beatles och The Rolling Stones. Det kan vara jazz, progrock, blues eller punk.

En speciell genre för Tumppi Varonen med tanke på den egna bakgrunden är förstås punk.

– Punk är musik för oss arbetare och arbetslösa. Den fick sin början av en stor våg av arbetslöshet i London och New York år 1976. Till exempel från Detroit kom MC5 och The Stooges som spelade rå rockmusik redan från år 1970 framåt. Dessa band kom alltså från en bilindustristad som brottades med arbetslösheten.

Också 1980-talet har en stor betydelse för Varonen och där lyfter han fram Kraftwerks 1980-tal.

När det gäller sport, erkänner Varonen att han är en ishockeyfan och IFK:s matcher är viktiga. Friidrotten upplever han också som underhållande, inte minst grenar som spjutkastning och stavhopp. Varonen jämför fotbollen med schack och nämner den gamla industristaden Manchesters betydelse. Till frågan United eller City svarar han City efter en viss tvekan.

Jag försökte förklara att när jag deltar i samhälleliga aktiviteter, är det mer än punk. Det är att bry sig”

När han var med i politiken, upplevde Varonen att många andra saker försvann från livet.

– Frun och kompisarna i bandet märkte en förändring, jag hade blivit dystrare.

Varonen menar att han fick negativ feedback från musikens värld. En del upplevde att han hade svikit punkrockens ideal. Vissa undrade om han siktade in på riksdagen och var på väg att bli likadan som Mikko Alatalo.

– Jag försökte förklara att när jag deltar i samhälleliga aktiviteter, är det mer än punk. Det är att bry sig. Inte betyder det att man behöver bli ett kugghjul i samhällsmaskineriet. Åtta år i fullmäktige räckte. Jag lärde mig mycket av det och tänkte att man kan låta politiken åt de yngre. Politiken behöver sådana unga människor som är villiga att jobba hårt.

Varonen började med musiken år 1977. År 2000 kom han fram till att studera till ett yrke och tre år senare blev han närvårdare. Bakgrunden till yrkesvalet var att han hade jobbat som medikalvaktmästare på Maria sjukhus. År 2008 blev han invald i stadsfullmäktige där han var i två perioder.

Just nu jobbar han en 40 procents vecka som innebär att han har till och med tid för fritidsaktiviteter, till exempel för simning.

– Jag var med i simsällskapet Vetehiset som barn.

Varonen berättar att han var i nioårsåldern när han gick med och tränade simning med Vetehiset i Helsingegatans simhall i två år. Frisim var hans idrottsgren.

– Det är bra att ha en yrkesexamen, konstaterar Varonen om arbetet som vårdare och minns att han någon gång har levt på socialbidrag, vilket var väldigt hårt.

– Jag hade hela tiden den känslan att jag är någon skyldig något. Det är bra att ha en examen, oavsett vilket yrke det gäller.

Varonen kommer ursprungligen från Hermanstad i Helsingfors men han bodde också en tid i Malmängen i Vanda när han var ung. Där lärde han sig känna bland andra underhållaren Santeri Ahlgrén. Musiker som Stefan Piesnack och Ari Taskinen bodde i Dickursby.

– Det var en hård tid i Vanda men det betydde mycket för den musikaliska utvecklingen, berättar Varonen. Han påminner om att de kontakter han fick i Vanda spelade en stor roll för hans genombrott.

Både han och Ari Taskinen medverkade på det legendariska albumet Pelko ja viha (1979) av Pelle Miljoona & 1980.

Varonen har också bott i Esbo men han trivs med sitt liv tillbaka i Hermanstad i Helsingfors där han växte upp.

Problems började med att musicera år 1977 och fortsätter än idag, dock med en annan sammansättning, dit det ingår Heikki Hiekkasalmi bas, Petri Peevo gitarr och Kimmo Kosenius trummor.

Tumppi Varonen Duo har konserter i Forssa 3.6 och i Tusby 10.6. Tumppi Varonen & Problems uppträder i Fredrikshamn 17.6.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE