Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Tuppurainen arvioi istuntokautta: ”Melkoista myrskyä feministinäkökulmasta”

Nora Vilva

Demarinaiset vaatii, että tulevan hallituksen on sitouduttava tasa-arvon edistämiseen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Tasa-arvo etenee poliittisten voimasuhteiden ja kulttuurisen hegemonian askelin. Toisten mielestä tapahtunut on edistystä, toisten mielestä selvää taantumusta. Kuluva istuntokausi on kovan oikeistolaisen hallituspolitiikan seurauksena ollut melkoista myrskyä feministinäkökulmasta, Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen toteaa järjestön kannanotossa.

Demarinaiset muistuttaa, että yhdenvertainen, tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen politiikkaa ottaa huomioon päätöksenteossa heikommassa asemassa olevat ihmiset, sekä tarkastelee lainsäädännön vaikutuksia eri ihmisryhmiin intersektionaalisesta näkökulmasta.

– Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa kaikille annetaan yhtäläiset mahdollisuudet ja pidetään jokainen mukana kehityksessä. Jo eronneen Sipilän hallituksen yhtenä suurimpana kompastuskivenä on ollut etenkin tasa-arvoon vaikuttaneet päätökset.

Tuppurainen huomioi, että naisten asemaa työntekijänä, äitinä ja tasaveroisena yhteiskunnallisena ihmisenä on selvästi heikennetty.

”Merkittävää on myös rikkoa yksi lasikatto lisää.”

– Kiky-sopimuksesta maksoivat erityisesti naisvaltaisten alojen puurtajat. Lasten subjektiivisen kokopäiväisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvattaminen on ollut suuri virhe. Työn ja perheen yhteensovittamisessa on otettu iso askel taaksepäin. Uuden työaikalain jaksotyössä voi venyttää työvuorokauden vaikka 20 tunnin mittaiseksi ja tuloksena on silti ansion- ja perheen yhteisen ajan huomattava menetys.

Keväällä Suomeen valittavan uuden hallituksen on Demarinaisten mielestä sitouduttava tasa-arvon edistämiseen konkreettisin toimin hallitusohjelmassa sekä kaikissa keskeisissä uudistuksissa.

– Tämän lisäksi hallituksen on toteutettava sukupuolitietoista budjetointia talousarvioprosessissa, jottei tasa-arvoa heikennettäisi talouden näkökulmasta. Hallituskauden aikana on laadittava myös uusi tasa-arvoselonteko.

Demarinaiset vaativat, että lisäksi on tärkeää, että hallitus näyttää esimerkkiä tasa-arvoisesta edustuksesta, jolloin vähintään puolet ministereistä on naisia.

– Merkittävää on myös rikkoa yksi lasikatto lisää ja valita nainen Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi, järjestön hallitus painottaa Minna Canthin ja tasa-arvonpäivänä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE