Politiikka
13.9.2016 14:19 ・ Päivitetty: 13.9.2016 14:19
Turvallisuus ja kasvu nousevat keskiöön – EU:n tulevaisuus on taas luupin alla huippukokouksessa
Talouskasvu, turvallisuus ja maahanmuutto ovat keskiössä, kun EU-maiden johtajat kokoontuvat perjantaina Slovakian Bratislavaan pohtimaan EU:n tulevaisuutta.
Radikaaleja uusia avauksia ei ole luvassa; kyse on enemmän pöydälle juuttuneiden asioiden läpiviennistä. Huippukokouksesta yritetään viestittää, että EU:n päätarkoituksena on keskittyä kansalaisia painaviin huoliin: turvallisuuden lisäämiseen ja kasvun luomiseen.
Sisäisen turvallisuuden lisäämisestä on tullut toistuvien terrori-iskujen keskellä teema, josta jäsenmaiden on verrattain helppo olla yhtä mieltä. Samaan aikaan pyritään tiivistämään rivejä myös puolustusasioissa.
Britannian EU-ero on avannut ikkunan puolustusyhteistyön syventämiseen, koska maa on vastustanut voimakkaasti kyseisiä aloitteita.
Saksa ja Ranska herättelevät huippukokouksen alla keskustelua esimerkiksi yhteisen operaatioesikunnan perustamisesta Brysseliin. Sen kautta johdettaisiin EU:n siviili- ja sotilasoperaatioita, kuten ihmissalakuljettajien vastaisia toimia Välimerellä.
Bratislavassa yritetään välttää vaikeita puheenaiheita.
Suomi suhtautuu myönteisesti puolustusyhteistyön tiivistämiseen ja on myös ajanut asiaa aktiivisesti Ranskan rinnalla.
Lisää aiheesta
Suomelle tärkeitä teemoja Bratislavassa ovat myös talouskysymykset kuten sisämarkkinoiden tiivistäminen ja vapaakaupan edistäminen. Vapaakauppa on ajautunut voimistuvaan vastatuuleen, ja EU:n ja Yhdysvaltain välisten neuvottelujen onnistuminen on kyseenalaistettu.
Myös monilla muilla osa-alueilla sitkeät erimielisyydet pyrkivät pintaan ja estävät etenemisen. Bratislavassa yritetään välttää vaikeita puheenaiheita kuten perussopimusmuutoksia, pakolaiskiintiöitä ja yhteisvastuun lisäämistä.
Itäisen Keski-Euroopan maat vastustavat voimakkaasti Välimeren maiden ja Saksan vaatimuksia keskitetystä turvapaikkapolitiikasta ja solidaarisuuden lisäämisestä.
Euroalueen tiivistämisessä taas voimassa on tuttu rintamalinja: pohjoisessa vastustetaan jyrkästi Etelä-Euroopan maiden pyrkimystä taloudellisen yhteisvastuun kasvattamiseen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.