Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työ on murroksessa – Akava haluaa Suomeen ohjelman, jolla muutokseen vastataan

Suomessa pitäisi laatia monimuotoisen työn strateginen ohjelma, joka vastaa muuttuneen työelämän vaatimiin muutoksiin ja niihin valmistautumiseen työelämässä, Korkeastikoulutettujen palkansaajajärjestö Akava ehdottaa.
– Akavan tavoitteena on työelämä, jossa työntekijä menestyy ja voi hyvin. Haluamme kehittää työelämää ja koulutusta, niiden sisältöä ja rakenteita sekä lainsäädäntöä vastaamaan monimuotoistuvan työn haasteisiin, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.

Akava toteaa tiedotteessaan, että monimuotoisen työn muutokset liittyvät teknologian kehitykseen ja kansainvälistymiseen. Näiden vaikutuksesta työ, työmarkkinoiden rakenne, työnteon tavat, työajat, työn tekemisen paikka ja työyhteisöt muuttuvat.

Akavan hallitus on hyväksynyt monimuotoisen työn ohjelman, joka on osa Akavan laajempaa työelämän monimuotoisuutta kartoittavaa hanketta. Ohjelmassa tarkastellaan koko elämänkaaren ja työuran läpileikkaavia teemoja, kuten osaamisen kehittämistä, toimeentuloa, turvaa, työhyvinvointia sekä työmarkkinoihin liittyviä kysymyksiä.

Nuoret ovat avoimia moninaisille työllistymisen muodoille.

Akavan Aula Researchilla teettämän kyselyn mukaan 18–35-vuotiaat ovat vanhempiin ikäryhmiin verrattuna avoimempia erilaisille työllistymisen tavoille. Noin 40 prosenttia vastaajista toivoo työllistyvänsä muutoin kuin ainoastaan palkansaajana tai heille työllistymisen tavalla ei ole väliä.

– Työn muutoksessa näkyvä trendi itsensätyöllistämisen kasvusta heijastuu nuorten toiveisiin ja odotuksiin. Palkkatyön vallitseva asema toki tuntuu pitävän kärkisijaa, mutta muutkin työn tekemisen tavat nähdään mahdollisina, Akavan asiantuntija Anu Tuovinen kertoo.

Nuoret aikuiset ovat vanhemman ikäryhmän tapaan turvallisuushakuisia: 18–35-vuotiaista suurin osa  haluaa tulevaisuudessa työllistyä palkansaajana.

Nuoremmat ovat kuitenkin avoimia myös muille työllistymistavoille. Korkeasti koulutetuista 18–35-vuotiaista 8 prosenttia toivoisi työllistyvänsä yrittäjänä ja 14 % samanaikaisesti palkansaajana ja yrittäjänä. Melkein joka viidennes (19 %) näkee, ettei työllistymisen tavalla ole väliä.

Tuovisen mukaan tulos korostaa tarvetta pohtia uudelleen työelämässä, niin lainsäädännössä kuin asenteissa, vallitsevaa vahvaa jakoa palkansaajien ja yrittäjien välillä.

– Kannatamme, että siirtymisiä palkansaajan, itsensä työllistämisen ja yrittäjyyden välillä sujuvoitetaan. Tavoitteena on myös yrittäjä-määritelmien yhtenäistäminen lainsäädännössä, Fjäder sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE