Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Työnantajien jättijärjestö julkaisi koruttoman kyselyn, mutta mitä sen uutinen oikeastaan kenellekään kertoi

Arja Jokiaho
Toimituksen kommentit

Rane Aunimo

Demokraatin toimituspäällikkö.

Teknologiateollisuus julkaisi eilen synkän tai synkältä kuulostaneen viestin sisältäneen kyselyn, jonka kärkeen järjestön itse nostama uutinen läpäisi mediaseulan käytännössä kaikkialla.

Rane Aunimo

Demokraatti

Myös Demokraatti kertoi ensin tiedotteeseen pohjautuen, että Teknologiateollisuuden jäsenkyselyyn vastanneista yrityksistä 40 prosenttia kertoo vähentävänsä investointeja Suomeen poliittisten lakkojen vuoksi.

Teollisuuden toimialojen yrityksistä hieman yli 14 prosenttia kertoi investointien vähenevän selvästi lakkojen takia. Reilut 25 prosenttia taas kertoi investointien vähenevän hieman.

Myöhemmin maanantaina Demokraatti julkaisi myös Teknologiateollisuuden erillisen tiedotustilaisuuden pohjalta uutisen, jossa järjestön pääekonomisti kommentoi kyselyn tulosta.

– On selvää, että poliittiset työtaistelut eivät paranna Suomen asemaa investointipäätöksissä. Annamme tarpeetonta etumatkaa kilpailijamaille, johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras arvioi tilaisuudessa.

Rautaporras vastasi vielä Demokraatille, että varsinaisia yllätyksiä yrityskyselystä ei tullut ja tulokset olivat valitettavan odotuksenmukaiset.

Tekevätkö ne vähennyspäätöksiä jo kevään aikana lakkojen vuoksi vai myöhemmin jonkinlaiseksi kostoksi?

TEKNOLOGIATEOLLISUUS sai koruttomia vastauksia johdattelevaan kysymykseen, jonka Helsingin Sanomat jo aiemmin bongasi.

Kun kysymyksen muotoilee niin, että ”Tekeekö yrityksenne lakkojen takia vähemmän investointeja Suomeen lähivuosien aikana?” ja rajaa myös vastausvaihtoehdot vähenemistä korostaen (selvästi vähemmän, hieman vähemmän, vaikutus investointipäätöksiin on lopulta vähäinen), saa vastauksia, joissa väheneminen korostuu.

Siitä huolimatta reilu enemmistö vastasi, että vaikutus investointipäätökseen on lopulta vähäinen.

Lisäksi kyselyyn vastasi ”vain” noin joka kolmas Teknologiateollisuuden jäsenyrityksistä, eikä kyselyn otos ollut edustava.

KOKONAAN toinen kysymys nousi esiin kollegan huomautuksesta.

Miksi yritykset kertovat vähentävänsä investointeja syystä, jonka hallitus on tekemässä nykyisessä mitassa laissa kielletyksi?

Tekevätkö ne vähennyspäätöksiä jo kevään aikana lakkojen vuoksi vai myöhemmin jonkinlaiseksi kostoksi?

Tällä tietoa poliittiset lakot rajataan 24 tuntiin 1. heinäkuuta, mutta ilmassa on sitäkin, että rajausta pusketaan läpi jo vapuksi, jos mahdollista.

Miksi yritys jättäisi investoinnin tekemättä tulevaisuudessa poliittisten lakkojen takia, kun kyselyä tehtäessä 13-18. maaliskuuta hallituksen suunnitelmat olivat jo hyvin tiedossa?

Eikö yrityksissä todellakaan tiedetä, mitä maan hallitus on tekemässä vai eikö siellä uskota, että lakihanke menee läpi?

Vai onko hallituksen ajama 24 tunnin rajakin yritysten mielestä liikaa?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE