Työmarkkinat
21.11.2018 16:39 ・ Päivitetty: 22.11.2018 10:38
Työntekijäjärjestöillä iskun paikka vaalien jälkeen? – Teollisuusliiton Aalto varoittelee: ”En ole ihan varma siitä, olisiko se järkevää”
Helposti tulee mieleen, että ensi kevään eduskuntavaalit voisivat olla palkansaajaliikkeelle ”koston paikka”, jos niiden jäljiltä syntyy hallitus, jossa vasemmistopuolueilla on jalansijaa.
– En ole ihan varma siitä, olisiko se järkevää, että työntekijäjärjestöt yrittäisivät vaikuttaa maan hallitukseen samalla tavalla kuin mitä elinkeinoelämä tekee tällä hetkellä, SAK:laisen Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto toppuuttelee.
Hänen mielestään pitää katsoa yhdessä pitemmälle, mikä on koko Suomen yhteiskunnan kannalta parasta.
– Maailmalta tulee meille ihan riittävästi haasteita pärjätä ilman, että puusilmäisesti katsotaan asioita. Se ei ole välttämättä kokonaisuuden kannalta tavoiteltavaa.
Aalto toivoo, että tuleva hallitus – mikä se onkaan – osaisi ottaa esitysten valmisteluissa huomioon erilaiset intressiryhmät.
– Järkevä hallitus kuuntelee, mitä näkemyksiä eri tahoilla on.
Juha Sipilän (kesk.) hallituksen käsitys kolmikantaisesta valmistelusta ei häntä tyydytä.
Lisää aiheesta
– Sille näyttää riittävän, että työmarkkinajärjestöjä informoidaan puoli tuntia aiemmin ennen hallituksen esitystä.
”Ay-liike on kovan paineen alla voimakkaiden hyökkäysten takia.”
Tosiasia Aallon mielestä on se, että menneet 3,5 vuotta ovat olleet yhtä vastakkainasettelun aikaa.
– Hallitus otti heti alkumetreillä sellaisen asennon, että se pyrkii muuttamaan työelämän pelisääntöjä ja lainsäädäntöä niin, että ne suosivat yrityksiä palkansaajien kustannuksella.
Hän huomauttaa, että työnantajajärjestöt ovat omilla toimillaan edesauttaneet hallituksen tavoitteita – muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto EK irtisanomalla keskusjärjestösopimuksen.
Ay-liikettä on viime vuosina kampitettu ja kritisoitu monelta suunnalta. Aallon mukaan nyt asialla eivät ole pelkästään maan hallitus tai työnantajaliitot vaan myös esimerkiksi Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari.
– Ay-liike on kovan paineen alla voimakkaiden hyökkäysten takia. SY:n kehotus yrittäjille, että älkää esimerkiksi perikö ay-maksuja, on julistus siitä, että palkansaajajärjestöt halutaan ajaa nyt nurkkaan, Aalto vetää johtopäätöksen.
EK samoin julkisti vaalitavoitteekseen nostaa lakkosakkoja ja vähintäänkin rajoittaa laittomia lakkoja.
– Ja sitten ihmetellään, kun alamme puolustaa omia oikeuksiamme, Teollisuusliiton puheenjohtaja päivittelee.
Aalto esittää seuraavan hallituksen ohjenuoraksi seuraavaa:
– Kun aletaan muuttaa työelämän lainsäädäntöä, on hyvä ottaa käyttöön se ammattitaito ja osaaminen, jota sekä palkansaaja- että työnantajajärjestöillä on. Tällöin tietysti kolmikanta on se mekanismi.
”Vielä ei aleta nitoa meidän palkkatavoitteitamme.”
Teollisuusliiton julkaisema tuore toimialakatsaus arvioi, että taloustilanne on heikkenemässä. Aalto muistuttaa, että sillä on vaikutuksensa myös Teollisuusliiton ensi vuoden työehtosopimusneuvotteluihin.
– Ne käydään aina ajassa.
Palkankorotukset ovat viime vuosina pysyneet kohtuullisen matalina. Aalto arvelee, että Teollisuusliiton jäsenistö odottaa seuraavalta kierrokselta jotain muuta.
– Pitää katsoa, miten maailmantalous ja yritysten tilanne tässä muuttuu. Vielä ei aleta nitoa meidän palkka- eikä muitakaan tes-tavoitteitamme. Niiden aika on myöhemmin keväällä.
Korjattu virhe: SY kehotti olemaan perimättä ay-maksuja, ei työeläkemaksuja.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.