Huvudnyheter

Urpilainen: “Nu handlar det om kontinuitet”

Jukka-Pekka Flander
SDP:s presidentkandidat Jutta Urpilainen i Cirkussalen i Folkets hus i Hagnäs den 2 december 2023.

Jutta Urpilainen talade till SDP:s partifullmäktige efter att hon hade nominerats till partiets kandidat i presidentvalet i Finland 2024. Hon har inlett sin tjänstledighet som EU-kommissionär med ansvar för internationella partnerskap.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Inledningsvis framförde Urpilainen sin önskan att tacka alla på en gång och var och en skilt. Hon betonade att uppdraget hon kandiderar till är det mest värdefulla i vårt land.

– Jag ställer upp för att republiken behöver en president enligt vem ingen ska lämnas utanför. Jag tror att budskapet av gemensamt ansvar är en äkta del av dagens finskhet, bedyrade Urpilainen.

– Vi bekänner färg utan skam – men också förmåga att lyssna och samla folket runt gemensamma värderingar.

Urpilainen nämnde att hon hade ombetts av både Antti Lindtman och Sanna Marin när hon motiverade varför hon ställer upp. Hon lovade att vara arbetarnas president och främja förtroendet på arbetsmarknaden. När det gäller den utrikespolitiska linjen, talade hon för ett starkt FN, ett starkt EU och ett starkt Nato.

– Jag kandiderar för att bli Sauli Niinistös efterträdare för att jag litar på Finlands linje i utrikes- och säkerhetspolitiken, sade Urpilainen och lovade att stå för kontinuiteten.

– Finlands gemensamma linje skall bli Urpilainens riktlinje som fortsätter i president Niinistös spår. Vi försvarar bestämt både våra nationella värderingar och våra gränser. Nu handlar det om kontinuitet.

Urpilainen påpekade att presidentens uppdrag är att leda utrikes- och säkerhetspolitiken i samarbete med statsrådet.

– Om vi bara ser på våra gränser, kan världen snart se ut som ett dystert ställe att bo i, sade Urpilainen och uppmanade till nationell enighet och varnade för splittring.

– Idag har jag offentliggjort tio teser om säkerhet med vilka jag beskriver mina synpunkter om Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska linje, konstaterade hon och sammanfattade sin linje med att betona att hon vill försvara värderingar och gränser.

– Vi försvarar. Finland är inte ett hot mot någon. Men vi försvarar våra värderingar och våra gränser. Och det gör vi i vi-form – som ett enat folk och som Norden, ett starkt EU och Nato, i samarbete med Förenta staterna.

– Värderingar. Finland förbinder sig till FN:s resolutioner när det gäller att säkerställa folkrätten, freden och den hållbara utvecklingen. Finland förbinder sig till att stärka EU, försvara demokrati och mänskliga rättigheter. Världen får inte hamna i odemokratiernas hårda händer.

– Gränser. Finland överskrider inte sina gränser men värnar om dem. En konstruktiv utrikespolitik, en trovärdig försvarsförmåga och ett starkt Nato är en säker kombination. Sådana skurkaktigheter som hybridhot och instrumentaliserad invandring kan plåga oss ännu länge. De avvärjer vi med bestämdhet och samarbete med EU och Nato.

Urpilainen betonade att det finns hopp om en bättre framtid om man försvarar både värderingar och gränser.

– President Niinistö, regeringen Marin och riksdagen förtjänar ett uppriktigt tack för hur Finland leddes till Nato som en enad nation.

Enligt Urpilainen var en lyckad tajming av största vikt när Niinistö tog ställning för Nato. Hon visade också tacksamhet för hur Finlands relationer med USA har fördjupats i över ett decennium.

– En del tycks vara av den åsikten att det här räcker och vi är trygga. Men jag tror inte att det räcker. Med tiden uppstår hela tiden nya utmaningar som kräver brådskande och kreativa lösningar.

Urpilainen påminde om klimatförändringar och behovet av hållbar utveckling.

– Det behövs en vilja att bygga partnerskap för att den gröna omställningen inte kommer att lyckas utan den globala södern, sade hon och påminde om behovet av att utbilda flickor och bekämpa den strukturella korruptionen runt om i världen. Urpilainen uppmanade också till avspänning och samarbete när det gäller vapenkontroll. Dessutom påminde hon om Finlands ordförandeskap i OSSE år 2025.

– Det behövs mod för att förstärka FN-systemet i samarbete med den globala södern.

Urpilainen talade också om behovet av en starkare ekonomi i EU för att resurserna ska räcka till ett starkare försvar och återuppbyggnaden av Ukraina. Dessutom varnade hon för Kinas och Rysslands ökande inflytande i den globala södern och behovet av EU att aktivt söka en dialog där.

– Att stödja utvecklingen utanför Europas gränser är därför en viktig del av vår säkerhetspolitik. Man har nu sett att ett avstånd på tusentals kilometer och en temperaturskillnad på 50 Celsius inte skyddar oss från världens problem.

Enligt Urpilainen har Finland ett gott rykte i Bryssel tack vare kunskapscentret för bekämpning av hybridhot.

– När vi avvärjer Rysslands hybridoperationer, har vi ett budskap att vi inte kan bringas ur balans.

Hon påminde om att hybridhotet handlar om Rysslands behov av att rikta uppmärksamheten bort från kriget i Ukraina.

– Vi har förbundit oss till att stödja Ukraina och vi fördömer Rysslands angreppspolitik. För finländarna är det lätt att förstå det konsekventa stödet till Ukraina – med utgångspunkt i vår egen erfarenhet.

Samtidigt som Urpilainen uppmanade Ryssland att ställa de till svars som har gjort sig skyldiga till krigsbrott, underströk hon att det inte får uppstå en permanent fiendebild mellan Finlands och Rysslands folk.

– Då skulle vi nämligen dra mattan undan dem som vill ha en förändring i Ryssland. Därför är det viktigt att säga till alla ryssar som vill lyssna att vi respekterar det ryska språket, den ryska kulturen och de ryska människorna. Men vi fördömer den ryska krigspolitiken lika kraftfullt.

Urpilainen talade också om behovet för Finland av att skapa en egen profil i Nato, något som kräver ett starkt försvar.

– Vi måste få alla Natoländer att förverkliga 2 procent av bnp i försvarsutgifter eller annars förfaller vår förmåga att avskräcka och förebygga krig. Europa måste ta ett större ansvar i försvaret av vår egen kontinent – det ligger i vårt eget intresse.

Hon betonade vikten av att förverkliga planerna tillsammans med de nordiska och baltiska Natoländerna med tanke på säkerheten av Östersjön, Arktis och Finlands östgräns.

– En stark ekonomi är också säkerhet. Om finländskt arbete inte når framgångar i världen, har vi råd varken till försvar eller värnandet om den nationella endräkten. Därför vill jag som president ge min insats i främjandet av den finländska exporten såväl i Europa, Asien, Amerika som Afrika. Också den globala södern är en viktig marknad för oss när det gäller lösningar i den gröna och digitala omställningen.

Partiets vice ordförande Nasima Razmyar, partiordförande Antti Lindtman och presidentkandidat Jutta Urpilainen. (Foto: Jukka-Pekka Flander)

Enligt Urpilainen är det en sak att vara sina värderingar trogen, men presidenten måste också kunna lyssna på finländarna och samla dem bakom de gemensamma värderingarna. Hon betonade att det gäller att ta hand om problemen vid de egna gränserna men också se långt bort och bygga samarbete på jämlik basis med länder i Afrika, Asien och Latinamerika.

– Presidenten måste ha mod att gå motströms. Man måste våga försvara EU-medlemskapet också om man kunde få understöd i opinionsmätningar genom att flörta med ett EU-utträde. De nationella intressena bör försvaras också då när något nationellt intresse just nu inte är i mode. Mänskliga rättigheter bör försvaras också när majoriteten inte tycks acceptera försvaret av någon minoritets rättigheter. Rättsstaten måste försvars också när ingen annan tycks våga ingripa när någon tar rätten i egna händer.

Urpilainen lovade att turnera i hela Finland fram till jul och diskutera både utrikespolitik och värderingar med så många som möjligt.

– Den gemensamma nationen byggs med utbildningen som håller alla med och arbetslivet som baserar sig på avtalande, påpekade hon och varnade för tvångslagar.

– Att avtala är alltid den bättre medicinen för den ekonomiska tillväxten. Det bör inte handla om någondera partens auktoritet. Nu handlar det om att Finland klarar sig. Presidenten måste vid behov vara redo att sammankalla arbetsmarknadens parter och vädja för att man avtalar. Det är jag redo att göra som president.

Urpilainen talade om behovet av att leda med hopp och att det handlar också om att våga drömma.

– Drömmar som har fötts mitt i brinnande krig har också förr resulterat i hållbara framsteg. Fredsprojekt som Europeiska unionen och Förenta nationerna är barn av andra världskriget.

Hon underströk vikten av att inte ge upp drömmen om en gemensam mänsklighet och ett odelbart människovärde.

– Därför vill jag säga till varje finländare: Du duger.

Presidentens medmänsklighet är något som Urpilainen lyfte fram och modet att bry sig om andra och modet att ingjuta tro och hopp i nationen.

– Även om du blir sjuk eller åldras eller förlorar ditt jobb – du duger.

– Om du sätter ribban för högt och tröttnar – kom ihåg att du duger.

– Om du är av annan åsikt – du duger ändå.

– Fast du skulle köra bil, flyga till en södernresa eller äta helt kött – du duger, för att den gemensamma förändringen bör inte enbart läggas som ett individuellt ansvar.

– Och du klimatstrejkande studerande – också du duger. Man får kämpa för den egna framtiden också med individuell kraft.

Urpilainen betonade att det är lättare att förbättra världen om man accepterar de andra, att var och en duger.

– När vi får mod att tro på att vi duger är det lättare för oss att tillsammans göra handlingar där ingen lämnas utanför. Det är vad ett odelbart människovärde betyder – att du duger.

– Att ingen lämnas utanför innebär för oss ett krav på ansvarstagande. Att du duger innebär för oss att bli fri från krav. Människolivet är både och. Från dessa två verkligheter uppstår handlingar för en bättre framtid. Och en bättre framtid är vad denna värld av krig, ojämlikhet och naturförlust verkligen behöver, avslutade SDP:s presidentkandidat sitt tal.

Jutta Urpilainen utsågs enhälligt till presidentkandidat av SDP:s partifullmäktige. (Foto: Jukka-Pekka Flander)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE