Internationellt

4.4.2025 20:55 ・ Uppdaterad: 4.4.2025 21:11

USA ska föra handelskrig till och med mot obebodda öar i den subantarktiska zonen

Wikimedia Commons
Den obebodda Heardön.

USA:s handelskrig omfattar de flesta länderna och också en del osjälvständiga territorier som få förväntade sig att skulle noteras i sammanhanget. Speciellt mycket uppmärksamhet har de australiska territorierna Heard- och McDonaldöarna i den subantarktiska zonen fått. Där bor nämligen inga människor men däremot nog ett stort antal pingviner.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

En tänkbar förklaring är att USA i planeringen av handelskriget har anlitat ett AI-program som noterar alla territorier med toppdomän på internet. Heard- och McDonaldöarnas toppdomän .hm har varit i bruk sedan år 1997. Eftersom Australien använder sig av toppdomänen .aq för Antarktis för alla webbsidor som handlar om Heard- och McDonaldöarna, lär dock alla webbsidor med .hm ha med något helt annat än de avlägsna obebodda öarna att göra. Det går att registrera webbsidor med .hm för bruk utanför territoriet och vissa webbsidor använder sig av ett så kallat domänhack där .hm står för det engelskspråkiga ordet home, dvs. hem. På motsvarande sätt används till exempel .nu som domänhack, för att man på så vis kan registrera en webbadress som innehåller det svenska ordet nu, trots att .nu står för den autonoma ön Niue i sydvästra Stilla havet i fri associering med Nya Zeeland.

En kungspingvin på Heardön. (Foto: Wikimedia Commons)

– Ingenstans på jorden går man säker för president Trumps tullar. Tullarna gäller till och med obebodda öar nära Antarktis, konstaterade Australiens premiärminister Anthony Albanese på torsdagen. Efter att Albanese hade uppmärksammat Heard- och McDonaldöarnas situation, gjorde muntergökar narr av USA:s tullar med ett och annat mem som handlade om pingviner som reagerar på nyheten om USA:s strafftullar.

Australien påförs en tull på 10 procent, vilket gäller även Heard- och McDonaldöarna. 10 procent gäller dock inte alla australiska territorier, eftersom Norfolkön påförs en tull på 29 procent. Norfolkön är en vulkanö belägen mellan Nya Zeeland och Nya Kaledonien med närmare 2 200 invånare. Ön är ett australiskt territorium med engelska och kreolspråket norfuk som officiella språk. En ansenlig del av de som är bosatta på ön är ättlingar till manskapet på det brittiska skeppet HMS Bounty som gjorde uppror år 1789 och bosatte sig på Pitcairnöarna. Deras ättlingar fick år 1856 tillstånd att bosätta sig på Norfolkön efter att Storbritannien hade gett upp sina försök att etablera en straffkoloni på ön för de allra värsta förbrytarna på grund av försörjningssvårigheter som hade med öns avlägsna läge att göra.

– Jag är inte säker på vad Norfolköns största export till USA är och varför ön har pekats ut, kommenterade premiärminister Albanese beskedet om den betydligt högre tullsatsen som ska gälla just Norfolkön.

Dessa ruiner är efter Norfolköns straffkoloni som var avsedd för de allra värsta förbrytarna som kunde undvika dödsstraff genom att bli deporterade till ön. (Foto: Steve Daggar/Wikimedia Commons)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU