Politiikka
11.9.2017 16:51 ・ Päivitetty: 11.9.2017 16:51
”Uskomaton juttu 100-vuotiaan Suomen eduskunnassa” – perustuslakiasiantuntija tietojen tuhoamisesta: ”Pelleilyn makua”
Eduskunnasta on käytännössä mahdotonta saada tietoja talossa käyneistä vierailijoista, vaikka korkeimman hallinto-oikeuden mukaan tiedot ovat julkisia, kertoo Svenska Yle.
Tiedot eduskunnassa käyneistä vierailijoista tuhotaan päivän päätteeksi, eikä tietoja voi näin ollen saada jälkikäteen.
Svenska Ylen mukaan tiedot eduskunnassa käyneistä vierailijoista ovat tarpeellisia tiedotusvälineille esimerkiksi kansanedustajiin kohdistuneiden vaikutusyritysten selvittämiseksi.
Korkein hallinto-oikeus päätti vierailijatietojen julkisuudesta viime joulukuussa.
Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan vierailijatietojen lyhyttä säilytysaikaa selittää se, että tietojen pidemmälle säilyttämiselle ei ole perusteita.
Listaa eduskunnassa käyneistä vierailijoista pidetään Rauhion mukaan vain sen varmistamiseksi, että päivän päättyessä kaikki vieraat ovat poistuneet talosta.
– Kun on kysymys henkilörekisteristä, sellaisen kerääminen ja ylläpitäminen täytyy olla aina jollakin tavoin perusteltua, Rauhio sanoo STT:lle.
Lisää aiheesta
Aiemmin tietoja säilytettiin vuoden ajan.
Näkemys siitä, että vierailijarekisterin ylläpitäminen olisi tarpeen esimerkiksi kansanedustajiin kohdistuvien vaikutusyritysten selvittämiseksi, ei saa Rauhion päätä kääntymään.
– Ymmärrän kyllä tällaisen perustelun, mutta turvallisuusosastollamme ei ole laillista perustetta ryhtyä tällaisen rekisterin ylläpitämiseen, Rauhio sanoo STT:lle.
– Tällaiset perustelut eivät ole riittävän painavia, jotta tällainen rekisterin ylläpitäminen ja luovuttaminen olisi laillista ja oikein, hän jatkaa.
– Yksilönsuojan ja tietosuojan näkökulmasta pitää olla painavat lailliset perusteet, että tällainen rekisterin ylläpito ja luovuttaminen olisi paikallaan.
Rauhio muistuttaa, että esimerkiksi eduskunnan valiokuntien kuulemislistat ovat julkisia ja niistä näkyy, keitä asiantuntijoita on kulloinkin kutsuttu kuultavaksi.
Perustuslakiasiantuntija, oikeustieteen professori Juha Lavapuro kommentoi tänään Twitter-tilillään kärkevästi: Pelleilyn makua. Helsingin Sanomien juttua hän kuvaa ”uskomattomaksi” julkisuusperiaatteen kannalta.
Uskomaton juttu julkisuusperiaatteen haasteista ja salailusta 100-vuotiaan Suomen eduskunnassa. Pelleilyn makua. https://t.co/h4ji2mA22b
— Juha Lavapuro (@JuhaLavapuro) September 11, 2017
Lavapuro on yksi yksi eduskunnan perustuslakivaliokunnan säännönmukaisesti kuulemista asiantuntijoista
Helsingin Sanomien mukaan päätös tietojen hävittämisestä näyttää liittyvän vahvasti eduskunnan ja Avoimen ministeriön sekä Svenska Ylen väliseen mittelöön siitä, ovatko eduskunnan vierailijatiedot julkisia.
Svenska Yle ja Avoin ministeriö ovat valittaneet Helsingin hallinto-oikeuteen tietojen toimittamisen muodosta, sillä ne haluaisivat kävijätiedot sähköisesti.
HS:n mukaan Avoin ministeriö on lisäksi kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle eduskunnan käytännöstä tuhota asiakirja-aineistoa, johon kohdistuu julkisuuslain mukainen tietopyyntö ja tietojen luovutukseen liittyvä mahdollinen oikeuskäsittely.
Avoin ministeriö on riippumattomaksi ja sitoutumattomaksi itsensä määrittelevä palvelu, joka auttaa kansalaisaloitekampanjoiden suunnittelussa ja toteutuksessa.
Saatavissa vain paperilla.
Tietoja eduskunnassa käyneistä ei toimiteta kiinnostuneille sähköisesti, vaan ne on saatavissa vain paperille printattuna.
Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan tarkoituksena ei ole ollut missään nimessä vaikeuttaa tiedotusvälineiden toimintaa, vaan luovutusmuoto johtuu tietoturvaseikoista.
– Meidän tietoturva-asiantuntijamme on todennut, että digitaalisesti luovutettuna nämä saattavat sisältää sellaisia metatietoja, jotka vaikuttavat meidän tietoturvaamme.
Helsingin hallinto-oikeus käsittelee parhaillaan kysymystä siitä, pitäisikö vierailijatiedot olla saatavissa sähköisesti vai riittääkö niiden luovuttaminen paperilla.
– Me toimimme niin kuin hallinto-oikeus päättää, Rauhio sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.