13.11.2023 07:22 ・ Päivitetty: 13.11.2023 07:29
Vainojen uhrien muistopäivän nimenmuutos olisi nyt makaaberia
Hitlerin Saksan vv. 1942-45 juutalaisiin kohdistama ’lopullinen ratkaisu’ eli täydelliseksi tarkoitettu kansanmurha – holokausti – oli järjestelmällisyydessään kauhea ilmiö. Useimmat meistä ovat nähneet kymmeniä elokuvia, joissa natsisotilaat metsästävät juutalaisia – myös lapsia. On käsittämätöntä, että maailmasta löytyy tutkijoita, jotka kieltävät tällaisen holokaustin koskaan edes tapahtuneen.
Niin kauhea kuin holokausti olikin, toisen maailmansodan aikana tapahtui monia muitakin kauheuksia. Samanlaista kohtelua natsit kohdistivat myös romaneihin, joista kansanmurhan kohteeksi joutui ehkä vähän alle miljoona. Kun juutalaisia murhattiin noin kuusi miljoonaa, toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto menetti 23 miljoonaa asukastaan – heistä 13 miljoonaa siviiliä – ja Kiina menetti 19 miljoonaa asukastaan.
Saksan hyökätessä Neuvostoliittoon v. 1941 Hitlerin tarkoituksena oli tehdä siitä naapurimaamme hävitys- ja tuhoamissota – tulokset olivat
kauhistuttavat. Kiinassa tärkein syy oli Japanin hyökkäyssota, mutta olot olivat maassa yleisestikin sekavat ja kommunistit haastoivat Guomindang-hallituksen.
SUOMESSA vietetään 27. tammikuuta vainojen uhrien muistopäivää, mutta hallitusohjelmassa se halutaan muuttaa holokaustin uhrien muistopäiväksi, siis vain yhteen kansaan kohdistuvaksi rikokseksi. Oikeistohallituksen tarkoitus on poliittinen – antaa epäsuoraa lisätukea nyky-Israelille.
Se että muistopäivä kavennettaisiin vain yhteen kansaan kohdistuvaksi, kuulostaa oudolta ratkaisulta, varsinkin kun toisen maailmansodan jälkeen perustettu juutalaisvaltio Israel kohtelee Palestiinan arabeja alempiarvoisina ihmisinä ja on estänyt Palestiinan kansan itsemääräämisoikeuden toteutumisen rakentamalla Palestiinan pääalueen, Jordanjoen Länsirannan täyteen juutalaisten siirtokuntia.
Israelin nyt moukaroidessa Gazaa ja sen siviiliväestöä olisi makaaberia suorittaa nimenmuutos. Hallitus keskittyköön vaatimaan aselepoa ja antamaan siviiliväestölle apua. Keskustelu nimiasiasta lykättäköön 27.1.24 jälkeiseen aikaan.
Lauri Hannikainen
kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori, Helsinki
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.