Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vakuutus- ja eläkelaitosten lääkärien “mielivaltaista oikeutta” halutaan rajoittaa, Hjallis Harkimon purkauksen jälkeen nimiä alkoi kertyä vauhdilla

Tammikuussa vireille pantu kansalaisaloite vaatii, että vakuutus- ja eläkelaitosten lääkäreiltä on poistettava “mielivaltainen oikeus kumota potilasta hoitavan lääkärin lausuntoja”.

Aloite on kerännyt taakseen jo noin 35 000 kannatusilmoitusta, joten sillä on hyvät mahdollisuudet onnistua 50 000 nimen hankkimisessa heinäkuun 10. päivään mennessä. Jos nimiä kertyy vähintään 50 000, aloite saa eduskuntakäsittelyn.

Aloitteen perusteluissa kirjoitetaan:

“Koko sosiaalivakuutusjärjestelmän uskottavuuden kannalta lääkäreiden antamilla lausunnoilla ja todistuksilla on keskeinen merkitys. Vakuutusyhtiöiden ja eläkelaitosten lääkäreille asetettu erivapaus lääketieteellisiä kannanottoja ja lausuntoja koskien on omiaan lisäämään epäluuloja koko järjestelmää kohtaan. Samalla käytäntö vähentää vakuutuspäätösten uskottavuutta ja on omiaan lisäämään vakuutetun kokemaa epäoikeudenmukaisuutta. Vakuutusyhtiöiden ja eläkelaitosten omien lääkäreiden ja ulkopuolisten asiantuntijalääkäreiden lausunnot tulee asettaa jatkossa muodollisesti yhtäläiseen asemaan. Tämän vuoksi vakuutusyhtiöiden ja eläkelaitosten omien lääkäreiden oikeus olla noudattamatta lausunnoissaan ja muissa kannanotoissaan terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä annetun lain mukaisia muotosäännöksiä tulee poistaa.”

Kansalaisaloite tuntuu saaneen vauhtia taakseen kokoomuksen kansanedustajan Harry Harkimon ulostulosta asiassa. Harkimo laati aiheesta blogikirjoituksen Iltalehdessä 22. helmikuuta. Demokraatti siteerasi kirjoitusta päivää myöhemmin.

”Näyttää siis siltä, että Suomessa alidiagnosoidaan järjestelmällisesti ihmisten vammoja. Tähän on saatava muutos. Vakuutusyhtiön pitäisi voida vapautua korvausvastuusta vain siinä tapauksessa, että he voivat todistaa lääkärin tekemän diagnoosin virheelliseksi. Ei voi olla oikein, että vahingon kärsineellä korvauksenhakijalla on todistustaakka siitä, että vamma tai oireet johtuvat sattuneesta vahingosta.”

Uutisella on yli 12 000 jakoa ja se on ollut erittäin luettu. Kansalaisaloite oli kerännyt 22. helmikuuta mennessä noin 14 000 nimeä taakseen. Kymmenisen päivää myöhemmin kannatusilmoituksia on jo 35 000.

Lisää aiheesta

Harkimo kertoi kirjoituksessaan Miikasta, joka vammautui pahasti jääkiekko-ottelussa.

”Miikka saattaa olla työkyvytön lopun elämäänsä. Näin kaikkien hoitavien tahojen mielestä – paitsi vakuutuslääkärien. Loukkaantuessaan Miikalla oli sekä koti-, sairas- ja urheiluvakuutus, kaikki samasta yhtiöstä.”

Harkimo kertoi, että yhtiön mukaan Miikka ei ole oikeutettu kuntoutukseen saati ansionmenetyskorvauksiin minkään näiden vakuutusten pohjalta.

”Miikan kohdalla ansionmenetyskorvaukset olisivat tarkoittaneet vuosien kuluessa yhteensä 1,8 miljoonan laskua vakuutusyhtiölle. Ei ihme, että aivovammaa ei pidetty elämistä haittaavana. ”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE