Politiikka
13.12.2016 11:11 ・ Päivitetty: 13.12.2016 11:11
Valvira varoittaa: Erikoissairaanhoidon keskittäminen vesittymässä – yksityinen sektori kaappaa lääkärit
Valvira on antanut huolestuneen lausunnon hallituksen esittämästä päivystysuudistuksesta. Kun erikoissairaanhoitoa ollaan keskittämässä, aluesairaaloiden leikkaustoiminta ja tietyt toimenpiteet siirtyvät entistä harvempiin keskussairaaloihin.
Valviran mukaan tämä voi johtaa yksityisen terveydenhuollon tarjonnan lisääntymiseen, koska nykyisin aluesairaaloissa toimivat lääkärit loikkaavat yksityiselle puolelle olemassaoleviin tai perustettaviin yrityksiin.
Valviran mukaan keskittämisellä tavoitellut vaikutukset saattavat näin ollen vesittyä, jos leikkauksia voidaan hankkia ostopalveluina tai muulla tavoin yksityiseltä sektorilta. Hallituksen esityksen mukaan keskittämisvaatimus ei koske yksityistä sektoria.
Valviran mukaan riski kuvattuun kehitykseen kasvaa olennaisesti valinnanvapausjärjestelmän myötä. Käytännössä siis yksityinen sektori pykäisi oman erikoissairaanhoidon järjestelmänsä ja hoitolaitoksensa keskittämään pakotetun julkisen sektorin tilalle.
Valviran mukaan jo nyt on havaittavissa merkkejä esimerkiksi synnytystoiminnan osalta siitä, että keskittämisiä koskevia säännöksiä kierrettäisiin ostopalveluiden kautta.
Valviran mukaan laissa pitäisi säätää, ettei keskittämisvaatimuksia kierrettäisi ainakaan julkisen järjestämisvastuun ja rahoituksen piiriin kuuluvassa toiminnassa hankkimalla palvelua yksityiseltä sektorilta.
Julkiset alas, yksityiset tilalle.
Lisää aiheesta
SDP:n kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Anneli Kiljunen jakaa Valviran huolen erikoissairaanhoidon tulevaisuudesta.
Päivystyslainsäädäntöön liittyy oleellisesti soteen ja valinnanvapauteen. Vielä ei kuitenkaan ole tietoa niiden sisällöstä ja esimerkiksi siitä, koskeeko valinnanvapaus myös erikoissairaanhoitoa.
– Hallituksen esitys ei koske yksityisiä palveluntuottajia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että samalla kun aluesairaaloita ajetaan alas keskittämisen myötä, yksityiset palveluntuottajat voivat kuitenkin tuottaa vastaavia palveluita näillä alueilla. Tämän seurauksena julkiselta sektorilta siirtyy ja on jo siirtymässä esimerkiksi lääkäreitä, kirurgeja ja osaavaa henkilökuntaa yksityisille palveluntuottajille, Kiljunen sanoo.
– Se voi tarkoittaa sitä, että julkiset erikoissairaanhoidon palvelut ajetaan alas ja yksityiset tulevat tilalle. Yksityiset palveluntuottajat periaatteessa romuttavat päivystyslainsäädännön ajattelun sillä tavalla, että keskittämisen ajatus häviää. Yksityiset palveluntuottajat tulevat ikään kuin keittiön kautta väkisin palveluvalikkoon ja silloin on riski, että julkisen sektorin leikkaustoiminta kärsii.
– Ja 2019 kun tulee valinnanvapaus, silloin yksityiset ovat saaneet etulyöntiaseman sote-uudistuksessa.
”On hyvin hämmentävää.”
Anneli Kiljunen huomauttaa, että julkisella sektorilla on tulevaisuudessakin viimekätinen vastuu kaikesta toiminnasta. Yksityinen palveluntuottaja tuskin lähtee alueelle, jossa ei ole markkinoita.
– Julkinen sektori joutuu harvaan asutulla alueella esimerkiksi Pohjois-Suomessa huolehtimaan palvelujen tuotannosta, mutta yksityisiltä tätä ei välttämättä edellytetä. Vaikka meidän pääministeri toteaa, että yksityisen ja julkisen sektorin palveluntuottajat asetetaan samalle viivalle, näin todellisuudessa ei kuitenkaan tapahdu, vaan yksityiset palveluntuottajat tulevat niille markkinoille, jossa heidän on mahdollisuus tuottaa voittoa ja missä on asiakaspotentiaalia.
– Nyt kun meillä ei ole tietoa valinnanvapauden kriteereistä, on hyvin hämmentävää, että päivystyslainsäädäntö on eduskunnan käsittelyssä irrallisena osana, Kiljunen sanoo huolestuneena.
Toimittajat:
Johannes Ijäs ja Simo Alastalo
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.