Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

18.2.2019 15:21 ・ Päivitetty: 18.2.2019 15:21

”Vamma ei saa olla lasikatto” – Ei myytävänä -kansalaisaloite herätti kysymyksen myös työelämän arvoista

Ei myytävänä -kansalaisaloite keräsi yli 75 000 kannattajaa. Kansalaisaloite vaatii, että vammaisten välittömän avun palvelujen kilpailutus lopetetaan.

Marja Luumi

Demokraatti

Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) näkee viestin hyvin selkeänä:

– Kilpailuttaminen ei sovi vammaisten palveluihin ja heidän oikeussuojaansa on parannettava. Heitä on kuultava paremmin heitä itseään koskevissa asioissa. Vammaisten oikeuksien ja ihmisarvoisen elämän puoltajia ei ole liikaa.

Ihalainen on ilahtunut, että kansalaisaloite on saanut vaalikauden loppusuoralla eduskunnassa yksimielisen ja vammaisia arvostavan käsittelyn. Eduskunta käsittelee tällä viikolla – näillä näkymin keskiviikkona – sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja talousvaliokunnan yksimielisten esitysten pohjalta vammaisten oikeuksia ja palveluja parantavia esityksiä.

Erityistä epävarmuutta Ihalaisen mukaan vammaiset ja heidän järjestönsä tuntevat asumispalveluiden kilpailuttamisesta. Uudistamista kaipaa muun muassa vammaispalvelulainsäädäntö.

Ihalainen uskoo, että eduskunta on samaa mieltä kuin talousvaliokuntakin asiantuntijaryhmän tärkeydestä. Siinä olisivat mukana kansalaisaloitteen tekijä ja vammaisjärjestöjen edustajat arvioimassa tarvittavia säädösmuutoksia, joilla turvataan vammaisten osallisuus heitä koskevissa päätöksissä.

”Vammaisen henkilön palkkaaminen ei ole hyväntekeväisyyttä.”

Lisää aiheesta

Ihalainen pitää tärkeänä, että vammaisilla on myös nykyistä paremmat mahdollisuudet päästä työelämään. Hän kiittää lukuisia yrityksiä ja työyhteisöjä, jotka ovat vammaisia rekrytoimalla osoittaneet yhteiskuntavastuuta ja tukeneet periaatetta, että kaikki pidetään mukana.

– Usein kysymys on myös asenteista tai tiedonpuutteesta siitä, miten motivoituneita vammaiset ovat myös työelämässä. Vamma ei saa olla ”lasikatto”, joka estää pääsyn työelämään. Vammaisen henkilön palkkaaminen ei ole ”hyväntekeväisyyttä”.

Hän painottaa, että erilaisten työntekijöiden työyhteisö, joka osaa nähdä kaikki yksilöinä, saa houkuttelevan kilpailuvaltin työmarkkinoilla.

Ihalaisen mukaan nykyinen hankintalaki antaa mahdollisuuden liittää sopimuksiin sosiaalisia kriteerejä. Tämä koskee myös työvoiman rekrytointia.

– Sopimusehtoihin voidaan asettaa edellytyksiä, että työhaussa otetaan huomioon muun muassa osatyökykyiset ja vammaiset. Erityisesti kunnat voisivat tässä asiassa olla aloitteellisempia. Sekä osatyökykyiset että vammaiset voivat nostaa merkittävästi työllisyysastetta.

Ihalainen toivoo, että työmarkkinajärjestöt ottaisivat myös aktiivisen roolin ja sisällyttäisivät sopimuksiinsa pelisääntöjä, joilla parannetaan vammaisten ja osatyökykyisten pärjäämistä arjen työelämässä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU