Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Vanhoilla keinoilla emme onnistu” – Akava ehdottaa tonnin osaamisseteliä

Korkeastikoulutettujen työmarkkinajärjestö nostaa osaamisen uudistamisen yhdeksi työelämän peruspilareista. Se ehdottaa ensimmäisenä askeleena osaamisseteliä, joka olisi uusi toimintamalli työnantajan, työntekijän sekä valtion kesken.

Demokraatti

Demokraatti

Akavan mallin mukaan jokainen työikäinen olisi kolmen vuoden välein oikeutettu tuhannen euron osaamisseteliin. Valtion rahoitusosuus olisi 60 prosenttia. Yksilöllä ja työnantajalla olisi molemmilla 20 prosentin omavastuuosuus. Osuus olisi verovähennyskelpoinen. Valtio vastaisi työttömän omavastuuosuudesta.

Yksilö neuvottelisi työnantajan kanssa koulutustarpeesta, ja kouluttautua saisi työajalla. Setelin myöntäisi uusi Työllisyysrahasto.

Akavan mielestä osaamisen kehittämisen pitää palvella nykyistä paremmin sekä työntekijän että työnantajan tarpeita. Näin työllisyys vahvistuu pitkällä aikavälillä.

– Suomen pitää nousta edelläkävijäksi työuran aikaisen osaamisen uudistamisessa. Meidän tulee luoda uusi rakenne ja rahoitus elinikäiseen oppimiseen. Vanhoilla keinoilla emme onnistu säilyttämään tarvittavaa osaamistasoa globaalissa kilpailussa, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder perustelee.

“Jokaisen työntekijän etu työmarkkinoilla on ajantasainen osaaminen.”

Akavan johtavan asiantuntijan Ida Mielityisen mukaan koulutusjärjestelmän kehittämisessä on otettava huomioon työuran aikana tapahtuva oppiminen.

Lisää aiheesta

– Jotta saamme pidettyä työelämässä olevien osaamisen ajan tasalla, se edellyttää merkittäviä muutoksia koulutusorganisaatioiden toimintakulttuureissa ja rahoituksessa. Koulutukseen sekä työelämään liittyvää lainsäädäntöä on myös uudistettava. Muutoksen läpiviemiseen liittyvät olennaisesti myös asenteet.

Akavan ehdottama osaamisseteli tukisi elinikäistä oppimista. Lähtökohtana on se, että työntekijät, työnantajat ja koulutusjärjestelmä kantavat yhdessä vastuun työntekijän osaamisen säännöllisestä kehittämisestä.

– Jokaisen työntekijän etu työmarkkinoilla on ajantasainen osaaminen. Se liittyy olennaisesti työkykyyn, palkkakehitykseen sekä työllistyvyyteen pidemmällä tähtäimellä, Mielityinen muistuttaa.

Fjäderin mielestä elinikäinen oppiminen sopisi erinomaisesti myös Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ykkösteemaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE