Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Vanhuksemme ovat arvokkaampia kuin yksikään arvopaperi” – hallitus väisteli vastuuta aikatauluun vedoten

Kuvassa etualalla SDP:n kansanedustajat Maria Tolppanen, Kristiina Salonen ja Merja Mäkisalo-Ropponen.

Ei ollut kovin suuri yllätys, että kaikki eduskuntaryhmät ehdottivat tämänpäiväisen kyselytunnin aiheeksi vanhustenhuollon tilaa, josta on viime aikoina kuulla kylmääviä uutisia. Niinpä koko tunti kului vanhuspalveluita puitaessa.

Marja Luumi

Demokraatti

Sosialidemokraatit opposition suurimpana ryhmänä saivat aloittaa hallituksen hiillostamisen, erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo saivat selitellä oikein olan takaa.

Vyyhti alkoi purkautua, kun Esperi Caren yksityinen hoivakoti Kristiinankaupungissa jouduttiin sulkemaan vanhusten vakavan laiminlyönnin takia.

– Viikonloppuna saimme ikäviä viestejä, joita yksikään ei ole voinut lukea sydän kylmänä. Vaikka Kristiinankaupungin tapaus on räikeimmästä päästä, voi sanoa, ettei vanhusten ja vammaisten hoito ole Suomessa kunnossa, kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen toi julki SDP:n huolen.

Hän muistutti, että hallitus on pitkään saanut viestejä hoitajilta, omaisilta ja järjestöiltä siitä, että henkilökuntaa on vanhustentyössä liian vähän. Ministeri Saarikko myönsi Mäkisalo-Ropposelle, ettei vanhustenhoito ole hänen mielestään niin hyvällä tolalla kuin pitäisi. Hän totesi luottavansa siihen, että valvontaviranomainen oli harkinnut toimensa tarkkaan Kristiinankaupungissa.

– Ennen sulkemista yritystä oli yritetty ohjeistaa, nuhdella ja johtaa oikealle polulle. Näin ei tapahtunut. Silloin ehkä ahneus on voittanut moraalin.

Mäkisalo-Ropponen huomautti, että ihmisoikeudet eivät toteudu, koska hoitohenkilökuntaa on monin paikoin liian vähän. Lupaukset ja suositukset eivät ole parantaneet tilannetta.

Lisää aiheesta

SDP on vaatinut vuosikausia riittävän hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin jo vuosikausia, mutta eri verukkeiden avulla tätä on vastustettu.

– Eikö ne olisi syytä kirjata lopulta lakiin? Tuotteko asiasta vielä tällä vaalikaudella esityksen, Mäkisalo-Ropponen kysyi suoraan Saarikolta.

”Miksi ette suostu korjaamaan lakia jo nyt?”

Saarikko vetosi eduskunnan ohjeistukseen hallitukselle. Lait oli syytä tuoda eduskuntaan 5. joulukuuta mennessä, jos ne haluttiin ehtiä käsitellä tällä vaalikaudella.

– Muutoksia ei ole mahdollista tehdä aikataulullisesti. Hallituksen tärkein tavoite on saattaa viimein loppuun rakenneuudistus, joka takaa paremmat palveluiden järjestäjät, isommat ja vahvemmat maakunnat, hän viittasi sote- ja maakuntauudistukseen.

Saarikon mukaan laatusuositus, 0,5 hoitajaa hoidettavaa kohti, ylittyy valtaosassa ikäihmisten ympärivuorokautisessa hoivassa.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) oli hämmentynyt. Hän totesi ehtineensä jo iloita Saarikon tviitistä, jossa tämä sanoi kannattavansa vanhuspalveluiden henkilömitoituksen kirjaamista lakiin.

– Nyt en oikein ymmärrä. Sanotte kannattavanne, mutta väistätte vastuuta aikatauluun vedoten. Tähän taloon tuodaan koko ajan lakeja käsiteltäväksi. On tuotu kiireellisenä jopa sellaisia esityksiä, joissa lain voimaantulo on siirretty vasta vaalien jälkeen alkavaksi.

Salonen muisteli, että laki koski sijoittajien veroetuja.

– Vanhuksemme ovat arvokkaampia kuin yksikään arvopaperi. Miksi ette suostu korjaamaan lakia jo nyt?

Saarikko huomautti, että tällä vaalikaudella painopiste on ollut kotihoidon kehittämisessä. Hän vetosi edelleen yleisohjeeseen, joka on annettu.

”Kyse on meidän vanhemmistamme ja isovanhemmistamme.”

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin kiitti kaikkia hoitajia ja omaisia rohkeudesta tuoda tapaukset esille.

– Kyse on meidän vanhemmistamme ja isovanhemmistamme. He ansaitsevat hyvää hoitoa, että ikääntyminen on turvallista. Kaikki kilpistyy aika pitkälle hoitajamitoitukseen, että on riittävästi henkilökuntaa.

Hän muistutti, että hyvin laajasti kaikki puolueet ovat valmiita tuomaan esityksen eduskuntaan – kokoomusta lukuunottamatta. Saarikko toisti, että laatusuositusten ansiosta asiat ovat paremmalla tolalla.

Kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) huomautti, että eduskunta hyväksyi viime kaudella vanhuspalvelulain, joka paransi ikäihmisten oikeusturvaa.

– Teidän hallituksenne ensimmäisiä esityksiä olivat lain heikennykset ja leikkaukset. Nyt ne ovat konkretisoitunut jopa heitteillejättöinä. Työntekijät ovat myös hyvin väsyneitä ja ahdistuneita.

Kiljunen kysyi Orpolta aikooko tämä tuoda eduskuntaan lisätalousarvioesityksen, joka kohdistuisi vanhuspalveluiden parantamiseen.

Saarikko ehätti ensin, ja moitti oppositiota tyylilajista, ”jossa syyttelette meitä”.

Orpo oli jo aiemmin päivällä selventänyt kokoomuksen kantaa hoitajamitoitukseen.

– Auttaisiko yksi desimaali siihen, ettei laiminlyöntejä tehtäisi? Ei auta.

Saarikon tavoin hän painotti, että tälle eduskunnalle ei enää ehditä tuoda uutta lainsäädäntöä.

”Viimeksi tänään hallitus on tuonut maatalouden tuloveroa koskevan esityksen.”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman huomautti yhteiskunnan sivistyksen mitasta. Se on, miten huolehditaan tämän maan rakentajista.

– Vanhuksia hoidetaan tavalla, joka ei täytä ihmisarvoisen hyvän hoidon kriteerejä. Siksi tarvitaan minimitaso sille, kuinka paljon henkilöstöä on hoitamassa vanhuksia.

Lindtman ihmetteli hallituksen väitettä, ettei se voi tuoda enää esitystä eduskuntaan.

– Viimeksi tänään hallitus on tuonut eduskuntaan maatalouden tuloveroa koskevan esityksen. Onko ministeri Orpo teidän kantanne se, joka estää hallitusta tuomasta vanhusten hoitoa parantavaa esitystä eduskuntaan?

Orpo totesi kaikkien haluavan, että vanhukset saavat parhaan mahdollisen hoidon. Hän ehdotti, että tämän asian hoitamiseksi seuraaviin hallitusneuvotteluihin valmistellaan parlamentaarisesti pohjaa.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko poikkesi yleensä totutusta kaavasta ottamalla kantaa kyselytunnin teemaan – hän ei vain jakanut puheenvuoroja. Risikko mainitsi lisärahoituksesta, joka on tullut vuoden alusta oikeusasiamiehelle vanhustenhoidon valvontaan.

Keskustelu jatkuu huomenna, kun koko oppositio jättää välikysymyksen vanhustenhuollon tilasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE