Internationellt

Väntad jordskredsseger för brittiska Labour

Roger Cornfoot/Wikimedia Commons
Labours valbuss i Broadstairs i Kent utanför en pub som heter Captain Digby.

Efter 14 år i opposition blev det nu en jordskredsseger för brittiska Labour och Keir Starmer tar nu över som premiärminister.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Det var väntat men likväl en stor lättnad. Ty nu får Storbritannien en bättre regering. Labour vann stort och har minst 412 mandat i parlamentet. Keir Starmer blir ny premiärminister och Toryledaren Rishi Sunak avgår som premiärminister och även som partiledare.

Särskilt bra var det med Labours framgång i Skottland och Wales som bidrog stort till Labours seger, liksom återtagna mandat i norra England.

Tories behåller minst fem mandat av sex i Skottland, när bara två valkretsar återstår att räkna i hela Storbritannien, en av dem i Skottland. Däremot tappar Tories alla sina mandat i Wales. Just utfallet i Wales och Skottland, med rekordtapp för skotska nationalistpartiet SNP, är en starkt bidragande faktor till Labours storseger i det brittiska valet med nu minst 412 mandat i parlamentet.

Samtidigt är det ett tragiskt men också förväntat slut för det konservativa Tories regeringsperiod med ett förödmjukande nederlag efter fem helt odugliga partiledare och kanske till slut samtidigt bara 4 platser för högerpopulistiska Nigel Farages Reform UK. Liberaldemokraterna däremot har gjort en stark come back och tar många Torymandat.

Brexit har förstört Tories och landets ekonomi och Labour med Keir Starmer har nu som högsta prioritet att göra en omsvängning. Back to growth and welfare basics; åter till tillväxt och välfärdspolitik, ökas sysselsättning, bra inkomstutveckling, en ny syn på bostadspolitik och sjukvård samt skatter som upplevs som rättvisa men effektiva.

Sedan får Keir Starmer och andra stå ut med att tidigare Labourledaren Corbyn som klarade sitt mandat som obunden, mest kommer att i missnöje stå och kraxa från en hörna i underhuset. Det viktiga nu blir att att nya Labourstyret ser till att många fler britter går till jobb som ger dem en inkomst som de kan leva på. Men också att fler kan få ett tryggt boende de har råd med och en sjukvård som inte beror på plånbokens storlek. Kanske en lite tråkigt grå vision men ett bättre alternativ till att stå hemlös och arbetslös i regnet och sjunga Internationalen eller Rule Britannia.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE