Työmarkkinat
10.4.2019 12:44 ・ Päivitetty: 10.4.2019 12:44
”Vastapuolet” vetoavat yhdessä päättäjiin: ”Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ovat yritysten, työntekijöiden ja ympäristön etu”
Eduskuntavaalien alla käydyissä keskusteluissa on varoiteltu ilmastopolitiikan olevan uhka suomalaisille työpaikoille ja elinkeinoelämän kilpailukyvylle. Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja palkansaajakeskusjärjestö SAK muistuttavat, että kunnianhimoinen ilmastopolitiikka, yritysten kilpailukyky ja positiivinen työllisyyskehitys eivät ole toisiaan pois sulkevia tavoitteita – päinvastoin.
– Vähähiilisestä yritystoiminnasta on mahdollista tehdä entistä vahvempi veturi Suomen taloudelle ja työllisyydelle, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta painottavat yhteisessä tiedotteessaan.
He vetoavat Suomen päättäjiin:
– Ilmastonmuutoksen hillintä on aikamme vakavin haaste, jonka ratkaisuun sekä EK että SAK ovat sitoutuneet. Haasteeseen tulee tarttua IPCC-raportin esittämällä tavalla: päästövähennyksiä tarvitaan enemmän ja nopeammassa aikataulussa. Vain siten ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit ja kustannukset pysyvät yhteiskunnallisesti hallittavissa rajoissa.
Järjestöjensä johtajat korostavat, että ilmastoteot ovat myös positiivinen mahdollisuus suomalaisille yrityksille ja työntekijöille, kun puhtaiden ratkaisujen markkinat kasvavat maailmalla kiihtyvällä tahdilla.
– Suomi on alan kiinnostavimpia innovaatiomaita, jonka osaamiselle on globaalia kysyntää. Mitä enemmän saamme ratkaisujamme kansainvälisille markkinoille, sitä laajemmin Suomi voi olla vaikuttamassa päästötavoitteiden saavuttamiseen maailmanlaajuisesti.
”Ilmastotoimet on tärkeää kääntää positiiviseksi mahdollisuudeksi.”
Lisää aiheesta
Järjestöt jakavat tavoitteen siitä, että EU:n nettopäästöt on saatava nollaan viimeistään vuoteen 2050 mennessä.
– Ennustettavan politiikan avulla voidaan myös taata oikeudenmukainen siirtymä vähäpäästöiseen talousjärjestelmään niin etteivät toimien kustannukset ja vaikutukset nouse yhdellekään ihmisryhmälle tai elinkeinoelämän haaralle kohtuuttomiksi.
Eloranta ja Häkämies pitävät selvänä, että ilmastonmuutoksen torjuminen ei ole ilmaista.
– Kaikkein kalleinta on kuitenkin se, että emme tee mitään ja maapallo lämpenee hyvinvointimme kannalta kestämättömälle tasolle. Siksi ilmastotoimet on tärkeää kääntää positiiviseksi mahdollisuudeksi. Edelläkävijänä Suomi voi kehittää ja viedä teknologioita ja ratkaisuita, joiden avulla muut maat voivat vähentää päästöjään.
Hyvänä esimerkkinä uusista mahdollisuuksista he mainitsevat muun muassa sähköautojen akkujen ja akkumateriaalien tuottamisen ja valmistamisen.
– Kunnianhimoisen ilmastopolitiikan keskeinen elementti on oltava pitkäjänteisyys ja ennustettavuus. Kun politiikka on jatkossakin johdonmukaista, sopeutumisajat riittäviä ja kilpailukyvystä huolehditaan, eivät ilmastotoimet uhkaa elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai suomalaisia työpaikkoja, järjestöjensä johtajat painottavat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
18.3.2019 09:27
Hurja loikka 52 prosentista 70 prosenttiin – tutkimuksessa kävi selväksi, mitä suomalaiset odottavat seuraavalta hallitukselta
Politiikka
12.3.2019 09:26
Kysely: Lähes puolet suomalaisista sanoo ilmastonmuutoksen vaikuttavan heidän äänestyspäätökseensä
Työmarkkinat
4.3.2019 11:09
40 prosentin päästövähennys ei riitä SAK:lle: ”Ilmastopolitiikan kunnianhimon nosto edellyttää reiluutta ja työtekijän turvaa”
Politiikka
17.12.2018 11:13
”Laiha sopu on parempi kuin lihava riita” – palkansaajakeskusjärjestöt arvioivat ilmastokokousta