Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Veroalet eivät juuri hyödytä matalapalkkaisia” – JHL vaatii vientialoja vastaavat palkankorotukset

JHL:n edustajisto on ollut koolla Helsingissä. Se valitsi eilen puheenjohtajakseen Päivi Niemi-Laineen.

– Julkisrahoitteisten palvelujen työntekijät eivät enää suostu kansantalouden korjausliikkeiden maksajiksi, Julkis- ja hyvinvointialojen liiton JHL:n edustajisto linjaa.

Liitto haluaa sopimusaloilleen palkkaratkaisun, joka vastaa kustannustasoltaan vienti- ja teollisuusalojen ratkaisua.

JHL hakee jäsenilleen parempaa ostovoimaa nimenomaan matalapalkkaisia suosivilla palkankorotuksilla eikä veroalennuksilla.

– Veroalennukset eivät juuri hyödytä matalapalkkaisia. Päinvastoin, ne rapauttavat pieni- ja keskipalkkaisille tärkeiden yhteisten palvelujen rahoituspohjaa, edustajisto korostaa.

Sen mukaan hyvät julkisrahoitteiset palvelut ovat erittäin merkittävä osa pieni- ja keskitulosten toimeentuloa, työllisyyttä ja koko maan pitämistä aidosti elinkelpoisena.

– Veropohja on pidettävä kunnossa. Vaadimme kaikkien Suomessa toimivien yritysten maksavan veronsa Suomeen.

Keskeisenä asiana JHL tuo neuvottelupöytiin myös työelämän laadun teemoja, kuten työhyvinvoinnin ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksien sekä koulutuksen lisäämisen.

Lisää aiheesta

– Nollatuntisopimusten käyttöä ja ehtoja on suitsittava työehtosopimuspöydissä, koska maan hallitus ei ole tarttunut asiaan riittävän tarmokkaasti. Asialle on lämmennyt nyt jopa EU:n komissio, joten edistystä voidaan edellyttää, edustajisto huomauttaa.

Hyvään työelämään kuuluu myös työttömien arvostava kohtelu.

Työlainsäädäntöä uudistettaessa JHL pitää tärkeänä lisätä työntekijälähtöisiä joustoja ja  säätää kollektiivinen kanneoikeus ammattiliitoille.

– Hyvään työelämään kuuluu myös työttömien arvostava kohtelu. Vaadimme, että hallitus keskeyttää työttömiä rankaisevat ja aidon työllistymisen kannalta tehottomat hankkeensa.

Liiton mielestä niiden sijaan työttömyysturvaa ja työvoimapalveluja pitää kehittää kolmikantaisesti kannustavaksi ja selkeäksi järjestelmäksi, joka tukee työttömien aktiivisuutta, heidän toimeentuloaan heikentämättä.

Kuntien ja valtion hallintoa ja palveluja uudistetaan parhaillaan poikkeuksellisen rajusti maakuntauudistuksen myötä. Muutos koskee runsasta 200 000 työntekijää, joiden työnantaja vaihtuu. Mukana on kymmeniätuhansia JHL:n jäseniä. Muutos luo epävarmuutta myös yksityisten hyvinvointipalvelujen kenttään.

JHL tähdentää, että osaava ja motivoitunut henkilöstö on keskeisessä asemassa, kun uusia maakuntia ja uusia palveluorganisaatioita rakennetaan.

– Siksi maakuntien valmisteluelimissä pitää ottaa laajasti mukaan henkilöstön edustus.

Liitto edellyttää, että keskeiset sopimukset ja periaatteet maakuntien henkilöstöpolitiikasta ovat selvillä ennen julkisen alan uusien virka- ja työehtosopimusten solmimista alkuvuodesta 2018. Se vaatii, että palkkaharmonisointi on toteutettava viipymättä.

JHL:n mielestä on myös tärkeää, että kuntien ja maakuntien yhdessä omistamat tukipalveluyhtiöt saavat tuottaa palveluja tulevaisuudessa sekä kunnille että maakunnalle.

– Tämä takaa parhaiten tilaajien tarpeiden huomioimisen ja tukipalvelujen laadun.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE