Politiikka
22.10.2016 08:43 ・ Päivitetty: 22.10.2016 08:43
Wahlroos haikailee 1930-luvun piikayhteiskuntaa? – Erikoisia visioita Ykkösaamussa
Hallitusammattilainen Björn Wahlroos uskoo, että digitalisaatio synnyttää aivan uuden työnjaon, kun valta määrä inhimillistä työtä poistuu.
Wahlroosin mielestä niiden, jotka ovat tuottavimpia digimaailmassa, pitäisi voida keskittyä tähän työhönsä.
– He voisivat käyttää mahdollisimman paljon aikaa siinä maailmassa, kun he luopuvat työtehtävistä, jotka eivät sinne kuulu, hän visioi Ylen Ykkösaamussa.
Wahlroos arvioi, että kotitalouksiin syntyy valtava potentiaali työlle. Hän vertaa tilannetta nyt ja 1930-luvulla: Tuolloin kolmasosa työvoimasta oli kotitalouksien palkkaamaa. Nyt luku on alle yhden prosentin.
– Varsinkin nuoret, jotka hoitavat lapsiaan, voivat jakaa töitä paremmin – käyttää aikaa siihen, missä he ovat tosi hyviä.
Björn Wahlroosin mukaan kaikki työllistyisivät. Ongelmana hän pitää sitä, että osa töistä olisi pakostikin matalapalkkaisia. Vaihtoehdoksi hän näkee työttömyyden.
Varsinkin nuoret, jotka hoitavat lapsiaan, voivat jakaa töitä paremmin.
Lisää aiheesta
Hän kantaa huolta siitä, ettei syntyisi uutta köyhälistöä. Wahlroosin ratkaisu on jo hänen aikaisemminkin esille tuoma perustulo, joka takaa kaillle jonkinlaisen toimeentulon.
– Sen päälle voi sitten ansaita ottamalla vastaan pätkätöitä ja vähän matalapalkkaisempaa työtä ja sillä lailla luoda perustan hyvälle elämälle.
Yksinkertaisin malli Wahlroosin mukaan olisi hyvin perinteinen.
– Jos työmarkkinoilta ansaitsemasi tulo on tietyn tason alapuolella, saat valtiolta subventiota. Jos tulosi kasvavat tietyn rajan yläpuolelle, alat maksaa veroja, Björn Wahlroos avasi malliaan Ylen Ykkösaamussa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.