Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ylityökielto alkoi teollisuudessa ja kuljetusalalla: “Hallituksen aie lisää mielivaltaa työpaikoilla”

Teollisuudessa ja kuljetusalalla on tänään alkanut ylityökielto vastatoimena hallituksen irtisanomissuojan heikennystä vastaan. Kielto koskee Teollisuusliiton aloja, teollisuudessa työskenteleviä Ammattiliitto Pron toimihenkilöitä ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n aloja. Ylityökielto alkoi puoliltaöin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallituksen lakihankkeella on tarkoitus helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä, alle 20 työntekijän yrityksissä. Hallitus uskoo tämän madaltavan pienyritysten kynnystä palkata työntekijöitä ja näin lisäävän työllisyyttä.

Lakihanke on herättänyt laajaa vastustusta oppositiossa ja palkansaajapuolella.

– Hallituksen aie heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä on erittäin epäoikeudenmukainen ja epätasa-arvoa lisäävä hanke. Se lisää mielivaltaa työpaikoilla eikä lainmuutoksella olisi asiantuntijoiden mukaan edes esityksellä tavoiteltavia myönteisiä työllisyysvaikutuksiakaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto korosti tiedotteessa viime viikolla.

Pro puolestaan kommentoi ylityökieltoon liittymistä sanomalla, että sille kyse on jäsenten edunvalvonnasta, ei politiikasta.

– Me emme vaadi kohtuuttomuuksia, haluamme ainoastaan, että lainsäädäntöä kehitetään oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti niin, että myös lainsäädännön uudistusten vaikutukset työntekijöihin huomioidaan, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen huomautti viime viikolla tiedotteessa.

Myös muista liitoista on kuullut varoituksen sanoja. Aiemmin esimerkiksi SAK:n ja STTK:n hallitukset ovat kertoneet olevansa valmiita järjestöllisiin toimiin. Viime viikolla STTK:lainen Super ja SAK:lainen JHL ilmoittivat olevansa valmiit toimiin.

Lisää aiheesta

“Kamelin selkä on katkennut.”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi ylityökieltoja lauantaina Ylen Ykkösaamussa. Rinteen mukaan niiden syynä on se, että hallitus edistää työelämään liittyviä muutoksia yksipuolisesti.

– Kyllähän tämä hallitus on tämän vaalikauden aikana toiminut hyvin pitkälle työnantajan edusmiehenä.

Rinne luetteli hallituksen tekemiä palkansaajiin ja työttömiin kohdistuneita toimia, kuten aktiivimallin sekä työajan pidentämisen.

– Kamelin selkä on katkennut. Huolimatta siitä, että hallitus on sopinut työmarkkinaosapuolten kanssa, että työelämään liittyviä muutoksia ei tehdä yksipuolisesti vaan kolmikannassa, niitä asioita viedään eteenpäin.

Aiemmin jo liittojen kannanottoihin vastannut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen toppuutteli Rinteen kommentteja.

– Rinteellä on tietenkin oikeus näkemyksiinsä, mutta tulosten valossa sanoisin, että kyllä tässä on ennen muuta työttömän asialla yritetty olla. Päällimmäinen tavoite on ollut saada lisää työpaikkoja Suomeen, ja siinä on kyllä aika lailla onnistuttukin. Tällä vaalikaudella on saatu jo reilusti yli 110 000 suomalaiselle töitä. Tähän on tarvittu myös poliittisia päätöksiä, joista osa on ollut vaikeitakin, Kaikkonen sanoi tiedotteessa.

Viime viikolla Kaikkonen sanoi eduskunnassa, että hallituksen täytyy käydä läpi lakihankkeesta lausuntokierroksella saatu palaute ja sen jälkeen arvioida, minkälaisia mahdollisia muutoksia tuohon esitykseen tarvitaan.

– Odotetaan tässä hallituksen arviota tilanteesta, Kaikkonen sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE