Opinion

11 september – en dag som många minns med sorg och ännu bävan

Wikimedia Commons
Minnessten över Anna Lindh i Ungerns huvudstad Budapest.

Den 11 september är en dag som många nog närmar sig med viss bävan. Den 10 september är det 20 år sedan Anna Lindh knivhöggs svårt på NK och sedan förklarades död på morgonen den 11 september. Det av en man som kände igen henne och beslöt sig för att ta hennes liv. Sannolikt som missriktad hämnd för att hans eget liv inte gestaltat sig som han hade hoppats.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Anna Lindh var – och är fortfarande – en stor inspirationskälla för många inom svensk socialdemokrati. Men även utanför den och internationellt var hon som utrikesminister brett uppskattad och respekterad. Något som även visade sig på minnesstunden i Stockholms stadshus.

Med knivmordet togs Anna ifrån svenska folket och, inte minst så, från sin familj. Det är fortfarande både omskakande och sorgligt. Med det mordet förlorades en duktig och drivande politiker som annars med stor sannolikhet tagit över som som partiledare för S efter Göran Persson. Det sannolikt då år 2004. Att hon så inte fick möjlighet att göra var en stor förlust, särskilt så för Socialdemokraterna men också för Sverige.

Så just 11 september är en sorglig minnesdag. Men samtidigt är just 11 september även årsdagen för den av Nixonadministrationen och CIA orkestrerade militärkuppen i Chile 1973 och för 9-11-terrorn i New York! Så just 11 september är en dag med mycket tragik, sorg och ond bråd död!

Slumpen spelade roll och även obehagliga spratt just då. Såsom i fallet med utrikesminister Anna Lindh 10-11 september. Egentligen skulle Anna Lindh ha varit i Sundsvall och framträtt på Demokrativeckan i Sundsvall, som anordnades av Demokratiinstitutet. Men hon var väl slutkörd i eurovalrörelsen och ställde in Sundsvall. I stället råkade utrikesminister Anna Lindh bli dödligt knivskuren på NK där hon skulle köpa lite nya kläder. Och avled sedan av sina skador den 11 september, samma dag som den folkvalde presidenten Salvador Allende störtades i Chile i en militärkupp 1973 och 9-11-terrorn i New York 2001.

Det senare ledde sedan till att president George W. Bush drog igång USAs globala krig mot al-Qaida och den huvudlöst ogenomtänkta invasionen i Irak och ur vilket sedan IS-fundamentalistiska terrorismen uppstod när den amerikanska invasionen lagt stora delar av Irak i grus och lämnat nationen utan fungerande styre. Och i USA blev en annan följd att det lade grunden till den djupa klyftan och splittringen som sedan blev en god jordmån för Trump och högerpopulistiska trumpismen som ännu plågar USA.

Och utan den amerikanska invasionen av Irak hade Putin kanske haft lite svårare att ens inför sina egna legitimera att Ryssland klev över den röda linjen och lika folkrättsstridigt som USA i Irak gick in med rysk trupp i Ukraina. Ett orättfärdigt krig som Putins Ryssland bara inte får vinna; det måste Ukraina göra!

Så just 11 september är en dag som leder till många funderingar och som många ser på – och minns – med bävan! Än idag.

Robert Björkenwall

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE