Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Aika on loppu” – Huippukokit ja ravintoloitsijat vetoavat hallitukseen: “Vain välitön suora tuki voi pelastaa”

Ravintola- ja juoma-alojen yrittäjät ja vaikuttajat ovat osoittaneet hallitukselle avoimen kirjeen, jossa ne vaativat valtiolta välittömästi suoraa tukea ravintoloille.

Demokraatti

Demokraatti

He vaativat valtiota pitämään kiinni eduskunnan päätöksestä, jonka mukaan valtiovallan on ruvettava välittömästi toimiin poikkeuslain aiheuttamien vahinkojen korvaamiseksi yrityksille valtion suoralla tuella.

– Vain välitön suora tuki voi pelastaa ravintolatoimialan, kirjeen allekirjoittajat painottavat.

Kirjeessä muistutetaan, että eduskunta esitti ravintoloiden sulkemisen yhteydessä yhteisen lausuman, jossa se edellytti hallituksen selvittävän, kuinka ravintolayrittäjien toimeentulon kannalta kohtuulliset vahinkojen korvaukset toteutetaan ja että hallitus ryhtyy viipymättä toimiin.

– Me allekirjoittajat haluamme tuoda hallituksen tietoon, että nyt osoitetut tukijärjestelmät, kuten Business Finland, Ely-keskukset sekä Finnvera, eivät sovellu olemassa olevan ravintolatoimen tarpeisiin.

Allekirjoittajien mielestä välitön suora tuki on Norjan ja Tanskan mallien mukaisesti ainoa oikea toimintatapa.

– Suora tuki auttaa näin myös työpaikkojen säilymistä – matkailu- ja ravintola-alahan työllistää Suomessa arviolta 140 000 henkeä. Nyt nämä työpaikat ovat vaarassa hallituksen toimettomuudesta johtuvan, alaa uhkaavan konkurssiaallon takia, he kritisoivat.

Lisää aiheesta

Kirjeessä painotetaan, että pandemian jälkeinen jälleenrakennuksen hyvinvointi-Suomi ei kestä ainuttakaan normaaliolosuhteissa terveen yrityksen konkurssia.

– Jokainen toimintansa lopettanut yritys tekee loven suomalaiseen palvelurakenteeseen, työllisyyteen sekä veropohjaan (matkailu- ja ravintola-alan suora verojalanjälki on 2,4 miljardia euroa vuodessa).

Allekirjoittajien joukossa on lukuisia tunnettuja alan vaikuttajia.

Ravintoloiden merkitys myös ruoka- ja juomakulttuurille on kiistaton, ja ne ovat ottamassa taka-askelia, jotka vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen.

– Me vetoamme Suomen hallitukseen, jotta se viimeinkin ryhtyy valiokuntien ja eduskunnan sille edellyttämiin toimiin, sillä aika on loppu.

Avoimen kirjeen allekirjoitti tiistaina aamupäivällä 88 suomalaista ravintola- ja juoma-alojen keskeistä henkilöä eri puolilta Suomea. Heidän joukossaan on lukuisia valtakunnallisesti tunnettuja alan vaikuttajia.

Allekirjoittajina ovat muun muassa kokki/ravintoloitsijat Tomi Björck ja Pekka Terävä, ravintola-alan yrittäjä Hans Välimäki, kokki Henri Alen, yrittäjä Jyrki Sukula, lihatukun hallituksen puheenjohtaja Veijo Votkin, Panimo-ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen, yrittäjä Saimi Hoyer, keittiömestari, yrittäjä Antti Vahtera, keittiömestari-ravintoloitsija Kape Aihinen ja ravintoloitsija Sikke Sumari.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE