Politiikka
23.3.2018 12:55 ・ Päivitetty: 23.3.2018 20:47
Aktiivimalli 2 saattaa jäädä toteutumatta – ministeri Lindström: “Näyttää siltä”
Hallituksen niin sanottu aktiivimalli 2 saattaa jäädä kokonaan toteutumatta. Siltä näyttää vahvasti tällä hetkellä. Malli on herättänyt kovaa vastustusta oppositiopuolueista kuten SDP:stä.
Mallissa kaikkien työttömien olisi hakea keskimäärin vähintään yhtä työpaikkaa viikossa työttömyysetuuden saadakseen ja ilmoitettava hakemistaan paikoista verkossa vähintään kerran viikossa.
Vielä helmikuun alussa työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi Demokraatille, ettei hallitus ole vetämässä kakkosmallia pois mutta kertoi myös, että mallia on alkuperäisestä rukattu.
Malli kulkee hallituksessa nykyisin nimellä omaehtoisen työnhaun malli. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että malli saattaa jäädä toteuttamatta.
Lindströmin mukaan mallista on keskusteltu moneen kertaan.
– Siinä on sellainen ongelma, että aikataulullisesti me olemme todenneet ja se on virkamiesnäkemyskin, että sen tuominen tässä ja nyt tällaisella aikataululla ei välttämättä ole kauhean järkevää, jos meillä ei ole järjestelmät kunnossa.
– Jos järjestelmät eivät ole kunnossa, niin sen takia ei ole mitään järkeä tuoda systeemiä, jota järjestelmä ei tavallaan tunnista. Ensin pitää olla järjestelmän kunnossa.
Lisää aiheesta
Järjestelmillä Lindström viittaa siihen, miten mallin toteutumista voitaisiin työttömien kohdalla käytännössä seurata.
Tarkoittaako tämä sitä, että aktiivimalli 2:ta ei tällä vaalikaudella enää tule?
– Siihen en lähde nyt vielä arvioimaan, mutta kuten sanoin, tämä on tällä hetkellä vähän virkamieskäsitys, että meillä aikataulullisesti tulee haaste siinä nimenomaan näiden järjestelmien vuoksi, että ne eivät ole valmiita.
Ja se tarkoittaa sitä, että sitä ei ehkä ehditä tällä vaalikaudella enää ollenkaan?
– Se voi hyvinkin olla näin, mutta niin kuin sanoin nämä ovat aina sellaisia, että minä en halua lähteä sanomaan ehdotonta jotain, mutta näyttää siltä.
– Kyllä minä otan meidän virkamiesten näkemyksen vakavasti, koska he ovat ammattilaisia tässä. Pakkohan minun on luottaa siihen näkemykseen. Tämä on ilman muuta otettava huomioon. Ja on opittava siitä, mitä aikaisemmin on tehty, että ei kannata tehdä jotakin sellaista ja sitten korjata jälkikäteen vaan tehdä se kerralla.
Lindströmin mukaan lopullinen päätös omaehtoisen työnhaun mallin kohtalosta tehdään kehysriihessä.
Aktiivimalli 1:n vaikutukset alkavat näkyä ensi kuussa.
Hallitus on jo vienyt läpi niin kutsutun aktiivimalli 1:n. Siinä tarkkaillaan tietyllä ajanjaksolla työttömän aktiivisuutta ja tuesta leikataan 4,65 prosenttia, mikäli tietyt aktiivisuuden ehdot eivät täyty. Mallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on eduskuntakäsittelyssä.
Ensi kerran uudistus vaikuttaa työttömän saamaan korvaukseen huhtikuun alussa. Lindströmin mukaan näin myös käy.
– Kyllä, se menee normaalisti.
Aktiivimalli 1:n ohjeistus on aiheuttanut ongelmia te-keskuksissa. Epätietoisuutta on muun muassa siitä, miten aktiivisuuden voi osoittaa. Ohjeista vastaa sosiaali- ja terveysministeriö
Lindström kertoo, että kaikille te-toimistoille lähetetystä palvelutarvekyselystä, jonka takaraja oli viime viikon perjantaina. Osalta on tullut vastauksia, osalta ei.
– Nyt on kysytty uudestaan. On vähän patisteltu, jotta voidaan tehdä johtopäätöksiä, mihin tarvitaan resursointia ja minkälaista. Kun me sen vastauksen saamme, sitten pystymme miettimään, minkälaisiin toimenpiteisiin meidän puolelta lähdetään. Ne ohjeistukset ja muut ovat sitten sosiaali- ja terveysministeriön asioita.
Eduskunnan käsittelyssä on paraikaa aktiivimalli 1:n perumista vaativa kansalaisaloite. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on todennut, että mikäli puolue on seuraavassa hallituksessa, työttömien aktiivimalliin kuuluva työttömyysturvan leikkaus peruutetaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.