Internationellt

Bob Good stöder DeSantis i USA

Foto: Gage Skidmore/Wikimedia Commons
Ron DeSantis.

Republikanska partiets ytterhögergruppering i USA:s representanthus, House Freedom Caucus, får vid årsskiftet en ny ledare, Bob Good från Virginia. Hittills har ytterhögern inom partiet förknippats med starkt stöd för Donald Trump men Good stöder i partiets primärval en av hans främsta utmanare, Floridaguvernören Ron DeSantis.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Kongressledamot Scott Perry från Pennsylvania har lett Freedom Caucus åren 2022 och 2023. Till hans efterträdare valdes Bob Good trots att Good inte stöder Trump. Som orsak till stödet för DeSantis har Good sagt att han hellre vill ha någon som kan vara president i åtta år, eftersom Trump skulle bara vara president i fyra år till. Good är tydlig med att om Trump vinner partiets nominering, kommer han i det skedet att helhjärtat stöda Trump.

Bob Good. (Foto: Wikimedia Commons)

Freedom Caucus har spelat en central roll i paralyserandet av representanthusets arbete och Bob Good var en av rebellerna som såg till att Kevin McCarthy från Kalifornien tappade sin ställning som talman. En av grupperingens viktigaste ledare under åren har varit Jim Jordan från Ohio som misslyckades i sitt försök att efterträda McCarthy när de moderata republikanerna såg honom som för toxisk för representanthusets samarbetsklimat.

I juni 2023 blev Marjorie Taylor Greene från Georgia utesluten ur Freedom Caucus. Det antas bero på att hon hade blivit en av McCarthys närmaste allierade och många bland ytterhögern ville hellre paralysera representanthusets arbete än låta McCarthy göra kompromisser. Greene är fortfarande bitter efter alla senaste förvecklingar inom partiet och enligt henne gör det Bob Good till en “förrädare” att han inte stöder Trump.

Marjorie Taylor Greene. (Foto: Gage Skidmore/Wikimedia Commons)

Annars har det inte gått särskilt bra för DeSantis och hans presidentkampanj men att ha ledaren av House Freedom Caucus bakom sig ger honom en viss trovärdighet inom republikanernas yttersta högerfalang.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE