Kultur

17.8.2021 08:50 ・ Uppdaterad: 17.8.2021 08:50

De mindre förlagen bidrar med diversitet till den finlandssvenska litteraturen

Foto: Jessica Ruscello/Unsplash
Arbetarbladet har kontaktat två av de mindre bokförlagen i Svenskfinland, Ellips och Marginal, som berättar om verksamheten på mindre bokförlag.

I Svenskfinland har vi ett antal mindre bokförlag som ger ut mer nischad litteratur än de stora förlagen. Den finlandssvenska förlagsverksamheten är en säregen verksamhet, som ofta kräver mycket arbete, tid och kompetens, och drivs av människor som vill värna om- samt bredda den finlandssvenska litteraturen. Arbetarbladet har kontaktat två av de mindre bokförlagen, Ellips och Marginal, som båda finns belägna i Österbotten. 

Gabriella Åkers

Arbetarbladet

 

 

Ellips är ett av de mindre förlagen i Svenskfinland, med sin verksamhet centrerad i Vasa. Poesi, kortprosa och essäistiska texter är förlagets huvudsakliga utgivningstexter. Ellips har varit verksamma sen år 2010, och i den nuvarande redaktionen sitter Ralf Andtbacka, Ulrika Nielsen och Catharina Gripenberg. ABL har pratat med poeten Ralf Andtbacka för att få mer information om förlagets verksamhet.

 

Ellips är ett litet målmedvetet förlag som i huvudsak inriktar sig på lyrik, men också på essäistik och ibland även fiktionsprosa. I huvudsak är det poesin och dikten som är den genren som vi ville fokusera på när vi startade Ellips för mer än 10 år sen. Orsaken till lanseringen av Ellips, var att vi ville bredda möjligheten till att ge ut poesi i Svenskfinland. Vi upplevde att det var svårt att få ut lyriken och att det fanns ett behov av vår nischade verksamhet. Senare har vi vidgat vår utgivning och nu är det inte bara poesi vi ger ut, berättar Andtbacka.

 

Andtbacka beskriver att storleken på Ellips möter efterfrågan utmärkt, eftersom en tillväxt skulle vara problematisk med strukturen av den relativt småskaliga redaktionen. Redaktionen utgörs av 3 personer.

 

Vi finns till för att stödja den finlandssvenska litteraturen”

 

Vi kan inte ge ut otaliga böcker, men vår filosofi är att vi satsar på att redigera omsorgsfullt och jobba med manusen på ett ingående sätt. Vi ger främst ut finlandssvensk poesi, men vi har också gett ut rikssvenska poeter och översättningar från olika språk. Trots det är det den finlandssvenska bokmarknaden och författarna som primärt är vad vi riktar oss in på. Vi finns till för att stödja den finlandssvenska litteraturen, det ser vi som vår roll, menar han.

 

Andtbacka beskriver ytterligare att Ellips fyller ett glapp som annars skulle finnas på marknaden. Han menar att förlaget kan bidra med kompetens och bearbetning som skapar en nisch och komplettering till de stora förlagen.

 

Vi har i princip de “stora förlagen”, de nationella förlagen, som båda är viktiga. Dessa förlag skapar en slags dynamik, men det finns också ett stort behov, som har funnits i flera decennier, av andra alternativa kanaler, förklarar Andtbacka.

Ralf Andtbacka. (Foto: Förlaget)

 

Föreningen Marginal är ett annat av de mindre förlagen i Svenskfinland, som vet vad som krävs av styrelsemedlemmarna för att verksamheten ska upprätthållas. Förlaget Marginal har gett ut böcker sen 2015. Marginal har alltid varit centrerat till Vörå kommun i Österbotten och styrelsen har bestått av kvinnor som alla har erfarenhet inom litteratur. Föreningen har sitt ursprung i “Musketöserna”, en grupp skrivande kvinnor som har träffats i över tjugofem år “i litteraturens tecken”. Namnet Marginal kommer från författares sätt att leva i gränsland. På Marginals hemsida beskrivs namnet som; “Marginalen är gränslandet mellan det som kunde vara och det som är”. ABL har samtalat med Marginals författare och styrelsemedlem Jolin Slotte för mer information om förlagets verksamhet. 

 

En jätteviktig poäng med Marginals verksamhet är mångfalden. Vi har valt att ge ut litteratur i många olika genrer, vilket har att göra med att vi har velat arbeta med författarna och inte enbart deras texter. Jag antar att det är ovanligt att som litet förlag inte nischa in sig på en specifik genre. En annan viktig del av vår verksamhet är att vi alltid möts i litteraturen. Marginal är en förening med en styrelse, där vi alla alltid har arbetat tillsammans. Vår utgångspunkt är att hela styrelsen måste godkänna en text för utgivning. Alla ska kunna och vilja stå bakom varje text vi ger ut. Kompetens skulle vara det tredje ordet som beskriver vår verksamhet. Eftersom Marginal alltid har haft en arbetande styrelse har en förutsättning varit att samtliga har en god kompetens i att arbeta med texter och utgivning.

 

Vi har flera gånger fått höra hur viktig del marginal varit i processen när en författare jobbar fram en bok”

 

Slotte berättar att bidragen ofta kommer från Svenskfinland och särskilt Österbotten. Språket är främst svenska men en av förlagets böcker, poesiboken “Alla dessa döda ögon – Kaikki nämä kuolleet silmät”, innehåller både finska och svenska. Eftersom Marginal är en förening har målet inte varit en vinstbringande verksamhet och författarna har själva fått inkomsten för sina böcker. Föreningen har beviljats bidrag för utgivning av böcker och litterära evenemang, men författarna har också själva ansökt om pengar för arbetet med utgivning.

 

Den 3 augusti 2021 gick förlaget ut med att de kommer att lägga ner sin verksamhet. Marginal kommer fortfarande att sälja sina böcker på – och närvara på bokmässan 2021. 

 

Det är svårt att se glappet som kommer att uppstå efter att vi har slutat. Den högklassiga litteratur som vi gett ut, som också har tilldelats flera pris, är kanske inte sån litteratur som skulle komma ut på de stora förlagen. Det största glappet efter oss blir hur vi har arbetat med författarna. Vi har flera gånger fått höra hur viktig del marginal varit i processen när en författare jobbar fram en bok. Sällan kommer det in ett manus som är redo att tryckas, utan hela arbetsprocessen har varit tillsammans med författarna, menar Slotte. 

 

Marginals verksamhet har alltid varit beroende av att de som arbetar där har gjort det med passion, eftersom de har uppfattat litteraturen som allmänt viktig. Allt arbete inom förlaget har skett på sidan om medlemmarnas vanliga arbeten. 

 

Vi har varit tillgängliga och förhoppningsvis ett stöd för de författare vi har jobbat med. Det är viktigt för oss att författarna känner att det är deras egna litteratur, och att det inte är vi som omarbetar den av t.ex. marknadskrafter eller behov av nisch. Vi vill framarbeta verken tillsammans med författarna, de verk som faktiskt ska komma ut på marknaden, säger hon.

 

Våra författare kommer ju inte försvinna, och inte vi heller. Vi kommer alla arbeta vidare för och med litteraturen i Svenskfinland”

 

Att Marginals verksamhet nu läggs ner, beror bland annat på att alla i styrelsen har andra yrkeskarriärer. Slotte menar att inte bara tid, utan också energi och kompetens krävs för att Marginal ska upprätthålla sin verksamhet. Att hitta rätt människor som kunde ta över är svårt och inte ens möjligt, i och med kraven, menar hon. 

 

När verksamheten startade var det av kvinnor som redan arbetat tillsammans, kände varann och hade denna gemensamma dröm. När de sedan lämnade över stafettpinnen till nya, och de sedan till ytterligare nya, så skulle det nu innebära att vi söker efter en fjärde generation som kan ta över. Man kan inte arbeta ut sig hur länge som helst, så mycket som helst bara av passion, eftersom vi alla har andra liv. Precis som man i något skede måste våga fatta beslutet att en bok är färdig att skickas till tryckeriet, så måste vi också bestämma oss för att Marginal har gått så långt som det är möjligt för föreningen att gå. Vi känner att vi slutar på topp och att det är där man ska avsluta ett sånt stort arbete, berättar Slotte.

 

Marginal kommer ändå medverka på bokmässan 2021, med samtal kring verksamheten och böcker till salu. Föreningen hoppas nu på att det finns människor som kan ta itu med glappet som marginal lämnar efter sig. 

 

Våra författare kommer ju inte försvinna, och inte vi heller. Vi kommer alla arbeta vidare för och med litteraturen i Svenskfinland, avslutar hon.

Jolin Slotte. (Foto: Tora Slotte)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU