Opinion

Debatt: Visst är förhandlingar att föredra

Foto: Mohamed Hassan/Pixabay

Lukas Lundin ger i ett svarvårt debattinlägg från 4 april intrycket att vi för att nå ett slut på kriget i Ukraina talar mer för ett från västmakterna samlat militär ingripande än fortsatta ansträngningar att nå en diplomatisk lösning. Ingenting kan vara mer fel. Vi skulle med glädje se att Olof Palmes tankar om ”Gemensam Säkerhet” kunde vara mer vägledande i det internationella umgänget och att den på FN-stadgan och internationell rätt byggda världsordningen respekteras och följs.

ABL

 

 

Det Putin gör med sitt krig i Ukraina är inte bara att sätta FN-stadgan och rådande världsordningen ur spel. Han vill se den ersatt med en annan och från Ryssland styrd ordning. Kriget i Ukraina är ett steg på vägen. Den tidigare ryske presidenten och Putin-mannen Medvedev har förklarat att målet för den ryska politiken är ett från Lissabon till Vladivostok samlat ryskt välde och en ny världsordning.

 

Det vi hävdar i vår artikel är att västvärlden, trots kärnvapenhot, måste bestämma sig för var den röda linjen för acceptans av aggression, plundring, militär terrorverksamhet och likgiltighet inför FN-stadga och internationell rätt går innan vi ser oss tvingade att säga att alla ekonomiska sanktioner och all vidare diplomati nått vägs ände. Inför den som agerar efter Machiavellis ord ”Att man måste kunna skönmåla saken och vara mästare i hyckleri och föreställning” måste västvärlden visa att man faktiskt står rustad och beredd att som en sista utväg agera enligt Clausewitz – att fortsättningen på diplomatin är kriget.

 

Robert Björkenwall

Jaan Ungerson

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE