Internationellt

Demokratiska partiet knep ett mandat i fyllnadsvalet till USA:s representanthus

D. Benjamin Miller/Wikimedia Commons
Kongressledamot George Santos byrå i Douglaston i Queens i november 2023. Den 1 december uteslöts den skandalomsusade republikanen ur USA:s representanthus.

Demokratiska partiet vann fyllnadsvalet i delstaten New Yorks tredje kongressdistrikt den 13 februari 2024 och återtog därmed mandatet som republikanen George Santos hade vunnit i kongressvalet 2022.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Santos blev utesluten ur representanthuset den 1 december 2023 i och med att han anklagades att ha använt kampanjmedel till att betala hyror, köpa designkläder, spela på casino, köpa material på Onlyfans och till att fylla sina läppar med botox.

Demokraten Tom Suozzi, 61, besegrade republikanen Mazi Melesa Pilip, 45, med 54 procent mot 46 procent av rösterna. Valkretsen omfattar delar av Long Islands nordkust och har de i genomsnitt mest förmögna väljarna i delstaten New York.

Suozzi var ett bekant namn för väljarna i och med att det var han som var Santos företrädare i representanthuset. I kongressvalet 2022 ställde han inte upp för omval efter tre tvååriga mandatperioder i representanthuset och republikanen Santos lyckades vinna mandatet.

Suozzi är av italiensk, irländsk och engelsk härkomst. Hans far var född i Ruvo del Monte i regionen Basilicata i södra Italien. Hans motståndare Pilip är född i en liten by i rurala Etiopien och hon kom till Israel som flykting i tolvårsåldern. År 2005 flyttade hon till USA. Pilip är judisk, medan Suozzi är katolik. 13 procent av väljarna i New Yorks tredje kongressdistrikt är judar och båda kandidaterna talade varmt om deras relation till Israel. Pilip har tjänstgjort i den israeliska armén och Suozzi har profilerat sig som en stark Israelvän i representanthuset.

Suozzis segertal avbröts av propalestinska demonstranter. Han hade nyligen besökt de områden i Israel som Hamas attackerade i oktober. För första gången besökte Suozzi Israel år 2002 under Al-Aqsa-intifadan och han har sagt att den erfarenheten har gett honom förståelse för Israels situation. Suozzi är känd för att krydda sina tal med fraser på hebreiska och jiddisch när han uppträder i judiska sammanhang.

Tom Suozzi 2017. (Foto: Wikimedia Commons)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE