Huvudnyheter
25.11.2022 08:50 ・ Uppdaterad: 25.11.2022 08:50
Dimitri Qvintus vill se satsningar inom utbildning och småbarnspedagogik
Socialdemokraterna strävar efter att vinna det kommande riksdagsvalet och fortsätta som statsministerparti efter valet. Det deklarerade FSD:s ordförande Dimitri Qvintus vid Helsingfors svenska arbetarförenings höstmöte. Samtidigt blickar han över en regeringsperiod som inte varit den lättaste.
Arbetarbladet gästar Helsingfors svenska arbetarförening i Hagnäs i Helsingfors på torsdagen. Bland de närvarande var Finlands Svenska Socialdemokraters (FSD) ordförande Dimitri Qvintus. Han höll det öppnande inlägget i mötets politiska debatt genom att blicka tillbaka på den gångna regeringsperioden och efterlysa satsningar inom bland annat utbildningen.
– Socialdemokraterna vann det senaste riksdagsvalet trots att valkampanjen kantades av två mycket tråkiga besked just innan den körde i gång. Trots dessa motgångar visade partiet, dess kandidater och medlemmar en kämpaglöd som gjorde att partiet vann valet, vilket gläder mig. Vi lyckades även forma en mycket bra regering, säger Qvintus.
Det Qvintus refererade till var att den dåvarande partiledaren Antti Rinne blev allvarligt sjuk under en semesterresa i Spanien och att den numera avlidna Maarit Feldt-Ranta gav besked om att hon kommer att lämna politiken på grund av svår sjukdom.
Det följande riksdagsvalet är nästa vår.
– SDP kan bli det största partiet genom att sätta en stark och klar agenda för var partiet står och att politikerna är aktiva i samhällsdebatten. Vi måste få fram våra hjärtefrågor i diskussionerna och kräva svar från de andra partierna var de står i frågorna. Jag ser att den största kampen om valsegern står mellan oss och Samlingspartiet.
Kriser och viktiga sakfrågor
Qvintus lyfte även upp att Finlands nuvarande regering har fått tampas med flera kriser. Han nämner speciellt två som påverkat så gott som hela världen.
– Coronapandemin och Rysslands anfallskrig mot Ukraina har varit svåra att behandla för regeringen. Dessa är och har varit allvarliga kriser. Jag tycker ändå att regeringen har lyckats bemöta dessa på ett lösningsorienterat sätt trots att det är svåra frågor.
Han tillägger att sedan den nuvarande regeringen inledde sin period och att kriserna uppstod har världen förändrats till stor del. Vidare lyfte Qvintus fram vikten av att offentlig vård och utbildning ska vara av hög kvalitet. Han nämner särskilt småbarnspedagogiken.
– Det råder en stor brist på behörig personal inom småbarnspedagogiken. Att lösa den här problematiken är viktigt för FSD.
Rörande utbildning lyfte Qvintus även upp vikten av den förlängda läroplikten. Det blir allt viktigare att finländarna utbildar sig.
– 600 000 arbetsplatser som krävde endast grundskoleexamen har försvunnit under min livstid. Att avlägga en gymnasie- eller yrkesutbildning är direkt nödvändigt numera. Grundskolan infördes i Finland för ungefär 50 år sedan och landet kan inte vänta ytterligare 50 år till för att nästa utbildningsreform ska ske, säger Qvintus, som själv är 35 år, som också önskar att sysselsättningsläget i Finland skulle höjas.
Finlands sysselsättningsgrad är för tillfället 74,4 procent. Men enligt tjänstemän från Arbets- och näringsministeriet måste procenten höjas till 78 för att Finland ska ha råd med de välfärdstjänster som produceras i nuläget.
Under mötet konstaterades det även att Finlands placering i Pisa-undersökningar har fallit de senaste åren. Det här är även något som Qvintus vill se en ändring på.
– Finlands trumfkort är den goda utbildningen i grundskolan som vi får ta del av. Vi måste investera i människors kunskap och kunnande. Socialdemokraterna kommer aldrig att acceptera nedskärningar i utbildning, som till exempel regeringen Sipilä gjorde åren 2015-2019, säger Dimitri Qvintus.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
Nyheter
Huvudnyheter
Huvudnyheter