Politiikka
3.3.2021 08:24 ・ Päivitetty: 3.3.2021 08:24
Eduskunta mahdollistaa maskitta puhumisen salissa, onko tämä ”Lex Ano Turtiainen”? – myös etä-äänestyksen käyttöönottoa valmistellaan
Eduskunnan puhemiesneuvosto on eilen hyväksynyt pääsihteerin esityksen mukaisesti ohjeistuksen täysistuntosalin lehteriltä puhumiseen ilman kasvosuojusta.
Sen mukaan edustajat, jotka eivät voi käyttää puhuessaan maskia tai visiiriä, voivat pitää puheenvuoronsa täysistuntosalin alalehterin jommaltakummalta mikrofonipaikalta. Tuolloin ilman kasvosuojaa puhuttaessa suojaetäisyys muihin on vähintään 5 metriä.
Osa alalehtereiden koneista avataan ennen istuntoa edustajien käyttöön. Lehteriltä puhuttaessa edustaja painaa ensin mikrofoninappia lehterin istumapaikalla olevasta työasemasta ja siirtyy sen jälkeen mikrofonin ääreen.
Tämä päätös astuu voimaan tänään keskiviikkona, jolloin ei tosin ole eduskunnan täysistuntoa.
Eduskunnan täysistunnoissa kansanedustajille on suositeltu maskin käyttöä. Puhemiehet ovat joutuneet huomauttamaan ainakin kansanedustaja Ano Turtiaista (at.) siitä, että tämä ei ole suositusta noudattanut. Asia on saanut huomattavaa näkyvyyttä myös julkisuudessa.
Demokraatti kysyikin eduskunnan pääsihteeriltä Maija-Leena Paavolalta, onko ohjeistus jonkinlainen ”Lex Ano Turtiainen”. Tästä ei kuitenkaan Paavolan mukaan ole kyse.
Paavola kertoo sitä vastoin, että taustalla on se, että monet kansanedustajat ovat kertoneet, että maskin kanssa puhuminen on vaivalloista, varsinkin kun puhutaan puhujakorokkeelta jolloin on sallittua puhua yli kolme minuuttia.
Lisää aiheesta
– He voivat puhua lehteriltä ilman maskia. Siellä on kamerat, joiden kautta kuva puhujasta välittyy myös Yle Areenaan, Paavola kertoo.
Saako jatkossa enää koronaolosuhteissa puhua permannolta ilman maskia?
– Ei päätös sitä tarkoita, lehterille siirtyminen on vapaaehtoista, Paavola vastaa.
Myöskään maskin käyttämiseen täysistunnossa ei voi soveltaa pakkoa.
Eilisessä puhemiesneuvoston kokouksessa pääsihteeri Paavola esitteli myös luonnoksen puhemiesneuvoston ehdotukseksi eduskunnan työjärjestyksen poikkeussääntelyn käyttöönotosta.
”He voivat puhua lehteriltä ilman maskia.”
Eduskunta on jo syksyllä hyväksynyt työjärjestyksen väliaikaisen muuttamisen noin vuoden ajaksi koronaepidemian takia. Sen mukaan täysistunnossa voitaisiin äänestää etäyhteyden välityksellä, mikä ei ole koskaan ennen ollut mahdollista. Etä-äänestys toimitettaisiin eduskunnan laitteilla ja yhteyksillä vahvasti tunnistautuneena. Lisäksi valiokunnille tarjoutuisi mahdollisuus pitää virallisia etäkokouksia.
Nyt nämä työjärjestyksen muutokset saatetaan ottaa käyttöön. Asiasta keskustelua kuitenkin jatketaan huomenna torstaina puhemiesneuvoston aamukoulussa.
”Jos vaikutuksiltaan erityisen vakavan, hyvin laajalle levinneen vaarallisen tartuntataudin johdosta eduskunnan toimintakyvyn turvaamiseksi on välttämätöntä, voi eduskunta puhemiesneuvoston ehdotuksesta, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä, ja hankittuaan asiasta perustuslakivaliokunnan kannanoton päättää kerrallaan enintään kolmen kuukauden ajanjaksosta, jonka aikana eduskuntatyöhön sovelletaan tämän luvun säännöksiä”, päätöksessä eduskunnan työjärjestyksen väliaikaisesta muuttamisesta todetaan.
Paavola sanoo, että työjärjestyksen muutosten mahdollisen käyttöönoton taustalla vaikuttavat valtioneuvoston toteama poikkeustila sekä koronamuunnosten lisääntyminen maassamme.
Eduskunnassa todettiin hiljattain jälleen yksi koronatartunta. Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on itsekin julkisesti kertonut sairastavansa koronaa. Tiedossa ei ole, onko kyse koronamuunnoksesta.
– Jäljittäjien näkemyksen mukaan ei ole todennäköistä, että kehenkään eduskunnan henkilöön, edustajaan tai virkamieheen olisi tullut jatkotartuntoja, eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoi Demokraatille tänään keskiviikkoaamuna,
– Lääketieteellinen arvio on, että ei pidetä todennäköisenä altistuksia tai merkittäviä tartunnan riskejä. On noudatettu turvavälejä ja pidetty maskeja, hän jatkaa.
Ennen koronaoireiden alkua kansanedustaja Eloranta oli käynyt sivistysvaliokunnan päätösvaltakokouksessa. Tämän vuoksi varotoimena valiokunnassa olleet pysyvät eduskunnasta pois yli 10 päivää.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.